La Vanguardia (Català)

El nombre de refugiats sirians a la regió ja supera els cinc milions

- Redacció

i agències Síria tenia 22 milions d’habitants abans de la guerra, i avui, sis anys i 320.000 morts després, ja hi ha més de cinc milions de persones que fugen a altres països per escapar-ne. L’Agència de l’ONU per als Refugiats (Acnur) va informar ahir que per primera vegada el nombre de refugiats sirians a l’Orient Mitjà ja supera aquesta marca simbòlica.

“Queda molt per fer per ampliar els programes de reassentam­ent i altres vies complement­àries d’accés per a refugiats, en nombre i abast”, va dir l’alt comissiona­t, Filippo Grandi.

L’ONU va revelar aquesta xifra ahir a Ginebra quan es complia un any de la cimera d’alt nivell sobre Síria que buscava garanties per reassentar el 10% del total de refugiats sirians per a finals d’aquest any. De les 500.000 places que són necessàrie­s, avui només se n’han posat a disposició la meitat.

“Per encarar aquest repte no només fan falta places addicional­s, sinó també agilitar l’execució dels compromiso­s existents”, va afegir Grandi.

La immensa majoria dels refugiats que esperen reassentam­ent ho fan en països veïns. Més de la meitat es troben a Turquia, que avui acull gairebé tres milions de sirians entre les seves fronteres. El 10% viu en campaments i la resta (el 90%) ho fa en àrees urbanes, en condicions molt dures i amb un accés molt limitat als serveis bàsics, segons la Comissió Europea. Només a Istanbul hi ha 500.000 refugiats.

El nombre de sol·licitants d’asil a Turquia s’ha doblat des del 2015 com a resultat del pacte de contenció entre Ankara i Brussel·les, malgrat que organitzac­ions humanitàri­es, acadèmics i fins i tot el think tank europeu del qual va sorgir la idea consideren que la seva aplicació viola les convencion­s internacio­nals sobre refugiats, els principis humanitari­s de la UE i el reglament sobre tractats amb tercers països.

Turquia és seguida pel Líban, de tot just sis milions d’habitants, que n’acull un milió. És a dir, un de cada set residents al Líban és un refugiat sirià. 657.000 més han fugit a Jordània, encara que les autoritats d’Amman eleven la xifra a 1,3 milions. L’Iraq n’acull 233.000, Egipte 120.000 i el nord de l’Àfrica (Marroc, Algèria i Líbia) uns 29.000.

Entre els refugiats no es compten els 6,2 milions de desplaçats dins del país que s’han vist forçats a abandonar casa seva ja sigui per fugir d’un combat o com a resultat d’un acord entre el règim de Baixar al-Assad i els grups rebels. En els propers quatre dies 30.000 persones més hauran de ser evacuades.

L’alt comissiona­t va recordar que el reassentam­ent és una eina reservada als més vulnerable­s, per la qual cosa va urgir els estats membres a elevar tant la quantitat de places com la varietat de les vies d’accés a la protecció que complement­i el reassentam­ent.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain