La Vanguardia (Català)

El Suprem assumeix el control del Parlament veneçolà

El secretari de l’OEA denuncia un “autocop” de Maduro

- Buenos Aires. Correspons­al ROBERT MUR

La separació de poders a Veneçuela s’ha trencat formalment. La Sala Constituci­onal del Tribunal Suprem va decidir assumir el control del Parlament unicameral, de majoria antichavis­ta, davant el desacatame­nt a les seves sentències. L’oposició denuncia un cop d’Estat i crida la població a protestar al carrer. El secretari general de l’OEA, Luis Almagro, va convocar una reunió urgent del consell permanent de l’organitzac­ió continenta­l i va qualifica el fet d’“autocop”.

“Mentre persisteix­i la situació de desacatame­nt i d’invalidesa de les actuacions de l’Assemblea Nacional, aquesta Sala Constituci­onal garantirà que les competènci­es parlamentà­ries siguin exercides directamen­t per aquesta sala o per l’òrgan que ella disposi, per vetllar per l’Estat de dret”, resa la decisió del Suprem, feta pública ahir a la matinada, hora espanyola. El màxim tribunal responia així a la sol·licitud d’aclariment de quatre advocades sobre la llei d’Hidrocarbu­rs, que obliga a sotmetre a l’Assemblea Nacional algunes decisions del poder executiu. El desacatame­nt de què parla el dictamen es refereix a la incorporac­ió a la Cambra de tres dipucions

tats opositors, malgrat haver estat inhabilita­ts pel Suprem. Amb el mateix argument, la mateixa sala ja havia decidit dimarts retirar la immunitat parlamentà­ria als legislador­s.

L’oposició, que considera que el poder judicial està controlat pel chavisme, titlla la mesura de “cop d’Estat” del president Nicolás Maduro. “És un cop d’Estat, i vull que el món ens ajudi”, va declarar ahir el president del congrés, Julio Borges, que va anunciar que la Cambra desconeix el Suprem.

En termes similars es van manifestar els principals líders antichavis­tes, que van cridar la població a sortir als carrers a protestar. Alguns diputats opositors van acudir ahir a la seu del màxim tribunal per expressar el seu malestar. Voluntat Popular, el partit de l’empresonat Leopoldo López, també va encoratjar les mobilitza- contra el Govern: “L’única manera d’aconseguir imposar la voluntat del poble és a través de la lluita popular, la resistènci­a democràtic­a, l’ofensiva ciutadana no violenta”, va indicar la formació en un comunicat. Tots els opositors van reiterar la sol·licitud a l’OEA perquè apliqui a Veneçuela la Carta Democràtic­a Interameri­cana, que suposaria la suspensió del país de l’organisme.

Mentrestan­t, Almagro va emetre un dur comunicat denunciant “l’autocop d’Estat perpetrat pel règim veneçolà contra l’Assemblea Nacional, últim poder de l’Estat legitimat pel vot popular”. El secretari de l’organitzac­ió americana entén que no hi ha separació de poders a Veneçuela al rebutjar les decisions del Suprem d’aquesta manera: “Són els últims cops amb què el règim subverteix l’ordre constituci­onal del país i posa fi a la democràcia”. Almagro indica que “allò que hem advertit lamentable­ment s’ha concretat”. I conclou: “La qüestió és només entre la llibertat i el despotisme”.

 ?? CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS ?? El president del Congrés, Julio Borges, trenca la decisió del TS
CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS El president del Congrés, Julio Borges, trenca la decisió del TS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain