La Vanguardia (Català)

Els graduats es tiren a la piscina

La universita­t Tsinghua de Pequín exigeix als alumnes passar una prova de natació per graduar-se

- ISIDRE AMBRÓS Madrid

La dita popular de tirar-se a la piscina, amb referència a haver d’arriscar-se per aconseguir un objectiu, serà alguna cosa més que una frase feta per als estudiants de la prestigios­a universita­t Tsinghua de Pequín. A partir del pròxim curs hauran de demostrar que saben nedar correctame­nt si pretenen graduarse en aquest centre universita­ri, considerat com el Harvard de l’Est.

El director d’Educació Física i Ciències de l’Esport de Tsinghua, Liu Bo, va anunciar dilluns passat que les autoritats d’aquest centre universita­ri havien assumit la proposta del seu president, Qiu Yong, de reintrodui­r aquesta pràctica per als nous estudiants que es matricular­an la pròxima tardor en alguna de les especialit­ats que imparteix aquesta universita­t, considerad­a la tercera millor d’Àsia, després de la Universita­t Nacional de Singapur i de la de Pequín.

Segons el nou reglament només tindran accés a les aules i, per tant, al títol de graduació aquells estudiants que siguin capaços de superar un examen de natació. La prova consistirà a nedar d’extrem a extrem en una piscina de 50 metres en un dels quatre estils habituals en aquest esport, és a dir estil lliure, braça, papallona o esquena, i es podrà fer en qualsevol moment durant els tres últims anys de la carrera. Els que no ho aconseguei­xin a la primera ho podran tornar a intentar després de rebre classes gratuïtes de natació.

“Nedar és un coneixemen­t necessari per sobreviure”, va afirmar Liu per justificar la nova norma, segons va indicar la premsa local. Una advertènci­a que cobra especial rellevànci­a en el cas de la Xina, un país en el qual les morts per ofegament són la segona causa de mort dels joves xinesos, tan sols per darrere dels accidents de trànsit.

La proposta ha generat controvèrs­ia a les xarxes socials, entre partidaris i detractors del nou reglament, ja que alguns ho consideren una regla arbitrària, mentre que per a d’altres és una habilitat que pot salvar vides. Les estadístiq­ues, tot i això, són alarmants. El 33% de les morts de nens xinesos d’entre 10 i 14 anys són degudes a l’ofegament, segons un estudi de l’Institut de Mesurament i Avaluació de la Salut (IHME, en les seves sigles en anglès), publicat l’any passat. Un percentatg­e molt superior al 6,7% de la mitjana mundial.

En total, a la Xina van morir 5.526 nens d’entre 10 i 14 anys el 2013. Una xifra que es va elevar fins a 14.448 entre els joves compresos entre els 10 i 24 anys, segons assenyala la publicació Quartz.

La majoria d’aquestes morts ocorren a l’estiu i més concretame­nt en àrees rurals. En aquesta època molts joves es remullen als rius per alleujar la calor, sense prendre les precaucion­s correspone­nts i sense la supervisió d’un adult. Encara que també es produeixen nombrosos accidents en els quals els nens cauen fortuïtame­nt als rius, embassamen­ts o estanys.

Els responsabl­es de la universita­t Tsinghua consideren que aquestes estadístiq­ues no són conformes amb la imatge internacio­nal que projecta aquesta universita­t, ni amb la de la Xina, com a segona potència mundial. La nova normativa ja s’aplica a la Universita­t de Pequín i a la de Xiamen.

Per apaivagar les crítiques, Liu Bo va recordar que no es tracta de cap regla nova, destinada a limitar l’accés dels estudiants, sinó de recuperar una norma que ja existia fa 90 anys, poc després que es fundés aquesta universita­t el 1911. Aquest requisit, tot i això, va ser abandonat a mesura que augmentava el nombre d’alumnes i la falta de piscines.

El director d’Educació Física i Ciències de l’Esport de la Tsinghua va justificar, així mateix, l’aplicació d’aquest reglament davant la necessitat que els alumnes dediquin més temps a practicar esport. Una activitat que molts pares descuiden amb l’objecte d’incentivar els seus fills perquè es concentrin en els estudis per superar el temut gaokao o examen de selectivit­at, la prova que determina a quina universita­t podran estudiar. Una elecció que marcarà el futur de la seva vida profession­al i, per tant, la capacitat de mantenir els pares una vegada jubilats.

Si saber nedar és una activitat que pot salvar una vida, ara, en el cas de la Xina, tirarse a la piscina també pot ser una ocasió per salvar una carrera.

El 33% de les morts de nens xinesos d’entre 10 i 14 anys són degudes a l’ofegament

 ?? CHINA PHOTOS / GETTY ?? Condició. A partir del pròxim curs, per graduar-se a Tsinghua caldrà saber nedar
CHINA PHOTOS / GETTY Condició. A partir del pròxim curs, per graduar-se a Tsinghua caldrà saber nedar
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain