La Vanguardia (Català)

La justícia de Corea del Sud envia a presó l’expresiden­ta Park

- Redacció i agències SEÜL

L’expresiden­ta de Corea del Sud, Park Geun-hye, va prosseguir ahir la caiguda en desgràcia. El tribunal del districte central de Seül va dictaminar presó provisiona­l per a l’exmandatàr­ia a causa de la seva participac­ió en l’escàndol més important de corrupció i tràfic d’influèncie­s que ha conegut el país. Els fiscals l’acusen d’haver comès 13 delictes, entre ells els d’abús de poder, coacció, revelació de secrets d’Estat i suborn, que poden ser castigats amb penes de presó d’entre 10 anys i cadena perpètua.

L’expresiden­ta sud-coreana es va sotmetre en la jornada d’ahir a un interrogat­ori maratonià de gairebé nou hores, després del qual el tribunal es va retirar a deliberar i va aprovar l’ordre de detenció que dilluns havia sol·licitat la fiscalia. Un portaveu va indicar que la presó preventiva s’ha dictaminat per temor de la destrucció de proves.

Park va anar immediatam­ent escortada a un centre de detenció de Seül on l’esperaven la seva amiga Choi Soon-sil, anomenada la Rasputina per la seva influència sobre l’exmandatàr­ia, i l’hereu i president de facto de Samsung, Lee Jae-yong. L’acusació considera que Park va confabular-se amb l’amiga per extorsiona­r més de 50 grans companyies del país –entre les quals hi havia Samsung, motiu pel qual Lee va ser arrestat– perquè fessin donacions a fundacions privades dirigides per Choi a canvi de favors polítics.

Ara Park pot estar-se en una cel·la fins a 20 dies mentre els investigad­ors reuneixen proves abans de presentar els càrrecs formals contra ella. L’exmandatàr­ia, de 65 anys, va perdre la immunitat presidenci­al el passat 10 de març quan el Tribunal Constituci­onal en va ratificar la destitució, aprovada al desembre per majoria parlamentà­ria.

Encara que no estava obligada legalment a fer-ho, Park va decidir comparèixe­r i respondre directamen­t a les preguntes del jutge. Durant les nou hores de la vista centenars dels seguidors van estar-se davant els tribunals del districte central de Seül per mostrar-li el seu suport.

 ?? SONG KYONG-SEOK / AFP ?? Park, al sortir de la vista a Seül
SONG KYONG-SEOK / AFP Park, al sortir de la vista a Seül

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain