La Vanguardia (Català)

El PP avala amb el seu vot que el Congrés li investigui els comptes

El pròxim líder del PSOE decidirà si reclama interrogar Rajoy

- JUAN CARLOS MERINO

Totes les llumetes del marcador que represente­n els escons de l’hemicicle es van il·luminar en verd. Amb 316 diputats presents ahir al migdia al ple del Congrés, la creació d’una comissió d’investigac­ió sobre el presumpte finançamen­t il·legal del PP va ser aprovada per una insòlita unanimitat de 316 vots a favor, cap en contra i cap abstenció. I és que fins i tot el PP s’hi va afegir, mentre forçarà que el Senat obri una altra investigac­ió, en aquest cas sobre els comptes de tots els partits polítics, fonamental­ment adreçada a la dels grups que van presentar la iniciativa aprovada ahir al Congrés: el PSOE, Units Podem i Ciutadans.

Tot i que la constituci­ó d’aquesta nova comissió al Congrés no serà immediata, perquè ja hi ha cua. De moment, s’acaba de constituir la que investigar­à el presumpte ús partidista del Ministeri de l’Interior durant el mandat de Jorge Fernández Díaz, centrada en l’operació Catalunya, i fins dimecres vinent no començaran les compareixe­nces, amb la de l’exministre mateix. I encara està esperant a la cua la segona comissió d’investigac­ió ja aprovada en aquesta legislatur­a, sobre Bankia i la crisi financera. La que es va aprovar ahir, sobre el finançamen­t presumptam­ent irregular del PP, no està previst que comenci, per tant, fins al final d’aquest període de sessions, és a dir, abans de l’estiu.

L’actual direcció del grup socialista, encapçalad­a per Antonio Hernando, “no descarta” demanar la compareixe­nça de Mariano Rajoy per ser interrogat sobre els comptes del partit que presideix. Ara bé, quan aquesta comissió es pugui posar a caminar ja hi haurà un nou líder al PSOE, sorgit de les primàries del 21 de maig. I serà el guanyador –o guanyadora– qui haurà de prendre l’última decisió sobre això.

Tot i que el PP assegura que no li tremolen les cames, i per això ahir també va votar-hi a favor: perquè els seus comptes ja han estat investigat­s fins al darrer número pels jutges. “Per què volen aquesta comissió, si ja ho saben tot?”, va dir el portaveu popular, Eloy Suárez. “I si vostès no tenen res a amagar, de què tenen por?”, va deixar anar desafiant el PSOE, Units Podem i Cs, que rebutgen la comissió demanada pel PP per investigar els comptes de tothom. “Això no és una comissió d’investigac­ió, sinó de demolició contra el PP”, va lamentar. I va criticar que l’únic objectiu és “desgastar” el partit del Govern central, perquè abans de començar la comissió “ja té dictada la decisió”. El PNB va votar-hi igualment a favor, malgrat l’“escepticis­me” que va admetre el seu portaveu, Aitor Esteban: “Al final les muntanyes acabaran parint un ratolí; molt soroll per no res”.

Artemi Rallo (PSOE) va ressaltar, en canvi, la transcendè­ncia d’aquesta investigac­ió: “Guarirà la gangrena de corrupció vinculada al finançamen­t il·legal del PP!”. I Carolina Bescansa (Podem) va donar per fet que hi haurà molt per furgar perquè “el PP és el partit més corrupte de la història de la democràcia”. Juan Carlos Girauta (Cs) es va penjar la medalla, perquè aquesta comissió era una “exigència no negociable” del seu acord amb el PP per investir Rajoy.

Tot i que Joan Baldoví (Compromís) va etzibar, davant l’entusiasme de Cs i PSOE: “No hauria estat millor deixar aquest partit fora del Govern?”.

“Això no és una comissió d’investigac­ió, sinó de demolició contra el PP”, lamenta el seu portaveu

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Floriano dona les instruccio­ns de votació al seu grup a favor de la comissió d’investigac­ió
EMILIA GUTIÉRREZ Floriano dona les instruccio­ns de votació al seu grup a favor de la comissió d’investigac­ió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain