La Vanguardia (Català)

Merkel defensa al PPE la integritat territoria­l dels estats europeus

La cancellera alemanya parla amb Rajoy i demana respecte al principi de la unitat

-

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va defensar ahir a Malta, davant el congrés del Partit Popular Europeu (PPE), el grup majoritari a l’Europarlam­ent, la integritat territoria­l dels estats.

Merkel va assenyalar en el seu discurs, en un fòrum marcat per l’auge del populisme i el Brexit o procés de sortida del Regne Unit de la Unió Europea, que la unitat dels països membres “no s’ha de posar a prova”.

La dirigent alemanya, que va fer una defensa apassionad­a dels valors europeus, es va pronunciar en aquests termes després de mantenir una breu conversa amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, cosa que va donar peu a interpreta­r que potser es tractava d’una al·lusió a Catalunya, malgrat que la cancellera no va fer cap referència concreta a aquest cas. En alguns mitjans s’apuntava que era més aviat una advertènci­a sobre la necessitat de preservar les fronteres europees tenint en compte el greu precedent de l’annexió russa de Crimea.

En la seva intervenci­ó, Rajoy va alertar contra els populismes i el Brexit, que va identifica­r com els dos grans perills que amenacen Europa. El cap del Govern espanyol va deixar de banda els detalls del Brexit, amb la clara intenció que Europa parli amb una sola veu, la del negociador oficial de la Comissió, el francès Michel Barnier. És el que va dir al matí a la primera ministra britànica, Theresa May, de qui va rebre una trucada per explicar-li el contingut de la carta que va enviar a Brussel·les i que posa en marxa les negociacio­ns sobre la sortida del Regne Unit de la UE.

Les negociacio­ns, segons fonts del PP espanyol, han de tenir una sola veu i han de ser ràpides –malgrat que no són gaire optimistes en aquest sentit–, i han de permetre que es mantingui una relació d’amistat amb el Regne Unit. Espanya està especialme­nt interessad­a en aquest punt, atesos els llaços comercials i d’intercanvi de ciutadans que hi ha entre els dos països. De fet, actualment més de 100.000 ciutadans espanyols viuen al Regne Unit, i més de 300.000 britànics, a Espanya, i el Regne Unit és la primera destinació de les inversions espanyoles.

Un altra qüestió que ha cridat l’atenció al Govern i el PP espanyols és que la carta de May a la Comissió per activar el Brexit no conté cap referència a Gibraltar, mentre que sí que parla de la frontera d’Irlanda del Nord i d’Escòcia quan subratlla que les competènci­es que recuperarà seran distribuïd­es al Regne Unit entre els seus territoris, i cita en concret Escòcia. De Gibraltar, res. Gibraltar és l’únic àmbit en què el Govern de Rajoy ha advertit la UE que no és competent per negociar el seu estatus. Atès que Espanya no reconeix la sobirania britànica sobre Gibraltar, considera que li correspon negociar qualsevol situació especial sobre el Penyal, i en aquesta possible negociació Espanya oferirà la sobirania.

Però Rajoy no va parlar de res d’això en la seva intervenci­ó al ple del congrés del PPE, abans que parlés Merkel. El cap de l’Executiu espanyol va subratllar la importànci­a del projecte europeu, el projecte conjunt “més gran de pau, democràcia, llibertats i benestar”, que ho continua sent malgrat els problemes de la crisi econòmica, que “ha portat els vells fantasmes del populisme”, que va definir com a “moviments que ofereixen solucions senzilles a problemes complexos”. Tot i això, Rajoy va demanar que ningú no s’enganyi, perquè, va afirmar, “mai en la història un partit

El líder popular espanyol diu a May que vol mantenir una relació estreta amb el Regne Unit quan deixi la UE

populista no ha promogut cap benefici al seu poble quan ha arribat al poder”.

Per Rajoy, la solució és una integració europea més important, perquè “Europa continua sent el millor lloc del món en termes de democràcia, llibertat i drets humans”. I va afegir que Europa és “la primera potència comercial del món, la primera potència econòmica del món, el lloc del món on s’atén més bé les persones, i continua sent exemple per a tothom, i és per això que tots, a tot arreu, volen venir”.

 ?? TAREK MOHAMED / EFE ?? Rajoy i Merkel conversant ahir al congrés del PPE a Malta
TAREK MOHAMED / EFE Rajoy i Merkel conversant ahir al congrés del PPE a Malta
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain