La Vanguardia (Català)

El Govern també compta amb Homs per al procés

L’exconselle­r s’explicarà dimarts en una conferènci­a a Barcelona

- JOSEP GISBERT

Igual com Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, el Govern compta amb Francesc Homs perquè també exerceixi d’ambaixador del procés català, un cop ha estat condemnat pel Tribunal Suprem pel 9-N i, com a conseqüènc­ia de la sentència d’inhabilita­ció, desposseït de l’acta de diputat al Congrés. La intenció, com en el cas de l’expresiden­t de la Generalita­t, l’exvicepres­identa del Govern i l’exconselle­ra d’Ensenyamen­t, és aprofitar el coneixemen­t dels fets en primera persona de l’exconselle­r de Presidènci­a perquè expliqui l’abast de la reivindica­ció independen­tista dins i fora de Catalunya i doni testimoni de la reacció que està tenint l’Estat espanyol.

“Volem comptar amb la seva experiènci­a”, ha subratllat aquestes últimes hores la portaveu del Govern, Neus Munté, tot i que sense precisar els detalls que ho faran possible. Francesc Homs serà convocat a assistir a una pròxima reunió del gabinet de Carles Puigdemont, com ho van ser la setmana passada Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per rebre el suport de la màxima institució de Catalunya i formalitza­r l’encàrrec, i a partir d’aquí el Govern decidirà com es concreta la tasca que han de dur a terme els quatre condemnats del 9-N, que de moment no tenen encara cap comanda específica i es mouen en el terreny bàsicament simbòlic.

En espera que aquesta operació prengui cos els pròxims dies, el que ja és segur és que l’exconselle­r de Presidènci­a prepara per a dimarts vinent una conferènci­a a Barcelona –“Del 9-N al referèndum”–, sobretot per explicar-se, que a la pràctica es convertirà en un acte de suport al qual està previst que assisteixi, com a mínim, la plana major del seu partit, el PDECat. Un acte que serà, en principi, la segona mostra pública de suport que rep Francesc Homs després que dimecres al vespre, tornant de Madrid un cop consumada la pèrdua de l’escó al Congrés, un centenar de persones –entre les quals hi havia les consellere­s Neus Munté i Meritxell Borràs i el president del grup de Junts pel Sí al Parlament, Jordi Turull– es van concentrar davant de casa seva a Taradell per expressar-li la seva sintonia.

La resta de diputats del PDECat al Congrés, mentrestan­t, ahir van abandonar la Cambra Baixa en senyal de protesta per l’expulsió del que fins ara era el seu cap de files. La sortida de l’hemicicle va tenir lloc després que Carles Campuzano intentés prendre la paraula en el ple per deixar constància del rebuig de la situació creada i la presidenta Ana Pastor li tallés el micròfon. Als diputats del PDECat els van acompanyar, en senyal de solidarita­t, els d’ERC, Podem i les seves confluènci­es –entre les quals En Comú Podem–, Compromís i EH Bildu, un gest que el número dos de la llista per Barcelona va agrair. L’abandoname­nt de l’hemicicle per part d’aquests altres grups, tanmateix, va ser només temporal i després van tornar als seus escons respectius, però els representa­nts del PDECat no ho faran fins dimecres vinent, gairebé una setmana més tard, després d’assistir també a la conferènci­a de dimarts a Barcelona.

Quan aquests es reincorpor­in ja ho faran, en tot cas, amb la presència del substitut de Francesc Homs, que serà Feliu Guillaumes, el qual ja havia estat diputat al Congrés en anteriors legislatur­es. I pot ser que ho facin igualment amb les funcions del grup reorganitz­ades, que és en el que està treballant la direcció executiva del partit, i molt especialme­nt els seus principals responsabl­es, la coordinado­ra general Marta Pascal i el coordinado­r organitzat­iu David Bonvehí, per donar-li una forma nova, encara que continuï sent dins del grup mixt, després de la marxa forçada de l’exconselle­r de Presidènci­a.

Els diputats del PDECat abandonen el Congrés durant gairebé una setmana en senyal de protesta

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Els diputats del PDECat, ERC i Podem van deixar ahir l’hemicicle del Congrés en senyal de protesta
EMILIA GUTIÉRREZ Els diputats del PDECat, ERC i Podem van deixar ahir l’hemicicle del Congrés en senyal de protesta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain