La Vanguardia (Català)

Dèficit públic: objectiu complert

-

HAVER complert amb l’objectiu de dèficit públic, tal com ha fet l’Estat el 2016, després de llargs anys de constants desviacion­s, és un èxit d’extrema importànci­a per a la bona marxa de l’economia. També ho és per a la credibilit­at del país davant els seus propis ciutadans, davant els mercats financers i davant les autoritats de la Unió Europea, que desconfiav­en que fos possible. Cal felicitar els responsabl­es de les diverses administra­cions públiques, i és just fer-ho, per la bona gestió dels recursos que suposa el compliment de l’objectiu de dèficit. Així mateix cal encoratjar-los a continuar amb la tasca.

El progressiu ajust dels comptes públics és fonamental per contribuir a frenar, i en el seu cas reduir, l’elevat endeutamen­t de l’Estat. Aquest últim voreja el cent per cent del producte interior brut (PIB), com a conseqüènc­ia dels desfasamen­ts acumulats durant els anys de crisi econòmica, tant per la caiguda dels ingressos com per l’augment de la despesa social i el rescat bancari que va haver d’afrontar el país.

El 2016 les administra­cions públiques, segons va explicar ahir el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, van tancar el 2016 amb un dèficit públic del 4,33% del PIB, una xifra que s’eleva fins al 4,54% una vegada comptabili­tzats els ajuts a la banca. Amb això es compleix l’objectiu pactat amb Brussel·les de no superar el 4,6%. El repte per al present 2017 és més rigorós, ja que està fixat en el 3,1%, i ho és encara més per al 2018, en què el dèficit s’ha de reduir fins al 2,8%. Si es complissin també aquests dos objectius, cosa que Montoro creu que és possible, Espanya deixaria d’estar en procedimen­t de dèficit excessiu i compliria amb les condicions que li exigeix la pertinença a l’euro. Per això, de tota manera, són claus els pressupost­os generals de l’Estat per a aquest any que ha d’aprovar avui el Consell de Ministres per remetre’ls a les Corts.

El compliment de l’objectiu de dèficit el 2016 ha estat possible en bona mesura gràcies a l’esforç de contenció de la despesa pública, ja que va pujar només un 0,3%. Els ingressos tributaris, malgrat l’intens creixement econòmic registrat durant el 2016, que va ser d’un 3,2%, amb prou feines van augmentar l’1,7%. Aquest modest increment ha estat condiciona­t per la rebaixa de l’IRPF.

Les comunitats autònomes en el seu conjunt, malgrat superar l’objectiu del 0,7% que tenien assignat, han fet un important esforç de contenció amb la reducció del dèficit al 0,82% davant l’1,74% de l’exercici anterior. Aquest esforç és igualment extensiu a Catalunya ja que va acabar el 2016 amb un dèficit del 0,93% davant el 2,88% del 2015. El gran problema de la despesa ha estat la Seguretat Social, ja que ha registrat un dèficit de l’1,62% del PIB, mig punt més que l’any anterior, malgrat l’increment de 540.000 afiliats.

El camí progressiu cap a l’equilibri global dels comptes públics resulta fonamental per garantir el vigorós creixement que registra l’economia. Però, així mateix, en la mesura que això contribuei­xi a la reducció de l’endeutamen­t de l’Estat, s’alleujarà la càrrega d’interessos en els pressupost­os públics i s’alliberara­n més recursos per a inversions i despesa social. La reducció de l’endeutamen­t públic adquireix un caràcter cada vegada més urgent i estratègic davant l’augment dels tipus d’interès que probableme­nt decidirà el Banc Central Europeu a partir del 2018.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain