La Vanguardia (Català)

El mico pintor

- Joan-Pere Viladecans

Peter va ser un mico pintor. Cap al 1964, ell i el seu amo-marxant, Pierre Brassan, un impostor, van enlluernar cultíssims periodiste­s, insignes i savis crítics d’art contempora­ni i exquisits membres de la societat cultural. Deixant de banda lleus dubtes, els col·leccionist­es es van decidir a invertir-hi. No se sap mai.

Per entendre’ns, Peter era un expression­ista abstracte. Un mico-artista lliure, gestual i desinhibit, que repartia cops de brotxa a tot el que tingués al davant. Avantguard­isme pur, deien. Una burla. La relació de l’home amb els animals és una secular història d’ingratitud­s. Peter, quan es va descobrir el pastís, va tornar al zoològic. Tot i que potser alguna obra seva roman

J.-P. VILADECANS, encara penjada en una paret distingida.

Però com que l’evolució de l’espècie millora d’una manera més que notable, Bush pinta. Amb gran èxit i rebombori. I, encara que es dona un cert aire simiesc, res a veure amb Peter. La biografia de Bush és un exemple de voluntat i superació: per a mal de molts va deixar l’alcohol, entre guerra i guerra va aprendre a mastegar les craker que se li entravessa­ven i ara diu que ha aconseguit millorar la seva tècnica evoluciona­nt de l’oli a l’acrílic. Un fenomen. “Avui soc un artista sensible”. Retratos del coraje, el llibre acabat d’editar amb les seves reproducci­ons, trenca rècords. “Pinto pràcticame­nt cada dia”. I té estudis a cadascuna de les seves cases –també a Guantánamo?–. El sector d’arts plàstiques viu escamat amb en George, rebentarà el mercat. La seva vocació tardana, tota una revelació, l’atribueix a que li van recomanar llegir Churchill i al coneixemen­t de Sorolla (?).

Amb el benentès, pel que es veu, que amb la pintura tothom s’hi atreveix, no es pot descartar un virus inoculat a les Açores. A la resta del mariachi encara no els ha agafat per aquí. Blair, arrossegan­t la seva insolvènci­a de per vida, seria un bon model, amb la seva cara de moble antic erosionat pel corc i per les emocions abreujades. I, esclar, Ansar, un rostre equivocat, un cabdell de vàcua vanitat. Els dos, com els vells toreros, desitjant reaparèixe­r. Cagadeta per aquí, cagadeta per allà: homes mosca. Bush, en canvi, es manté assossegat; l’espera el Louvre. No té competènci­a, tret que la mona evoluciona­da de la llepada taronja, que l’ha succeït, no destrueixi abans el món. I els simis com Peter.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain