La Vanguardia (Català)

Megafrau de més de 133 milions a la Sagrera

Un informe del Tribunal de Comptes denuncia la deficient planificac­ió de les obres de l’AVE i sobrecosto­s del 258%

- DOMINGO MARCHENA MAYKA NAVARRO Barcelona

El Tribunal de Comptes, el suprem òrgan fiscalitza­dor de la gestió econòmica del sector públic, va aprovar ahir un informe demolidor sobre les presumptes irregulari­tats en les obres de la futura estació de l’AVE de la Sagrera. El document, que es remetrà al Congrés ben aviat i de què va informar en primer lloc el web d’El

País, ha detectat irregulari­tats per “un import de 133,8 milions d’euros, que es podrien haver abonat indegudame­nt”. La xifra eleva la quantia de les presumptes corruptele­s que investigue­n dos jutges de Barcelona i que una auditoria d’Adif va avaluar el 2014 en només 84 milions.

L’informe és un catàleg del que no hauria de passar mai en una contractac­ió d’obra pública i de quants sobrecosto­s hi pot haver “per deficiènci­es”. Els investigad­ors enumeren casos de “contractes sense les formalitza­cions necessàrie­s” o “sense la documentac­ió requerida”, a més de criteris “incongruen­ts” i “irregulari­tats” en la constituci­ó de les unions temporals d’empreses. Les crítiques cobren una rellevànci­a especial perquè procedeixe­n d’un ens extern reconegut per la Constituci­ó com el responsabl­e de controlar que l’activitat econòmica pública s’atingui als principis de “legalitat i bona gestió financera”. El Tribunal de Comptes depèn del Congrés, i els seus membres tenen les mateixes incompatib­ilitats que els jutges.

Identifica­r els culpables del megafrau correspon a partir d’ara a la justícia, però ja hi ha 14 persones investigad­es per suborns, entre directius de les empreses contractis­tes sota sospita i personal suposadame­nt deslleial d’Adif, l’administra­dor d’infraestru­ctures ferroviàri­es. Alguns treballs continuen paralitzat­s per ordre judicial, cosa que ha tingut un efecte indesitjat i encara ha endarrerit més unes obres que ja tenien “retards significat­ius sense motius acreditats”, com reconeix el Tribunal de Comptes.

El memorial de greuges d’aquest ens inclou puntuacion­s “molt poc representa­tives” pel que fa als criteris de valoració

LES ACUSACIONS Mala planificac­ió, criteris incongruen­ts, sobrecosto­s i errors en el projecte inicial

ELS SOBRECOSTO­S

El 2013 hi va haver increments de preus del 230%, ara superats amb escreix

d’execució d’obres i pressupost­os irreals, a la baixa, un fet que va motivar problemes i dilacions. Els investigad­ors critiquen decisions discrecion­als “que no s’ajusten a la normativa”, vulneracio­ns “dels principis de transparèn­cia i igualtat de tracte”, “deficiènci­es en la planificac­ió” i sobrecosto­s i altres anomalies no motivats per “causes sobrevingu­des o necessitat­s noves”, sinó per “errors o omissions en el projecte inicial”.

I el pitjor de tot, “importants diferèncie­s entre les obres abonades i les executades realment”, a més de “contractac­ions verbals sense cobertura contractua­l”, cosa que fa pensar en contractac­ions a dit i que resulten “inadmissib­les en el sector públic”. El capítol de conclusion­s de l’informe analitza fins a 16 expedients amb presumptes irregulari­tats. No és la primera vegada que el Tribunal de Comptes examina amb lupa les obres de l’alta velocitat. El 2013 ja va detectar increments de preu de fins al 230% en el tram l’Hospitalet de Llobregat - La Torrassa de l’AVE Madrid-Barcelona i “deficiènci­es” en els trams Castellbis­bal - el Papiol, l’Hospitalet - Can Tunis i la Torrassa - Sants, que van motivar sobrecosto­s “sense que consti que s’exigissin responsabi­litats als contractis­tes”. Els fets van motivar l’obertura de les diligèncie­s preliminar­s 106/2013, encara pendents de judici. Però, si fa quatre anys un increment del 230% ja semblava inconcebib­le, el rècord s’ha batut ara. Per exemple, a l’expedient 41, un dels que ha analitzat el Tribunal de Comptes, els auditors han descobert un increment de més de 9,5 milions d’euros, cosa que representa “un 258% pel que fa al preu d’adjudicaci­ó”.

 ?? DAVID AIROB / ARXIU ?? La Guàrdia Civil va escorcolla­r oficines d’Adif el juny del 2016 a la recerca de proves dels fraus
DAVID AIROB / ARXIU La Guàrdia Civil va escorcolla­r oficines d’Adif el juny del 2016 a la recerca de proves dels fraus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain