La Vanguardia (Català)

L’Ajuntament reconeix que els bancs ja no volen cedir més habitatges

- SILVIA ANGULO

El mercat immobiliar­i ha canviat els últims anys. Els pisos que abans no es venien ara tenen sortida, i les entitats bancàries ja no volen cedir aquests habitatges buits als municipis. Ahir ho va reconèixer la tinenta d’alcalde d’Afers Socials de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, que va explicar que “la compravend­a i el lloguer són més lucratius per a aquestes entitats”.

L’any passat l’Ajuntament va captar més de 1.097 habitatges que es destinaran al lloguer assequible. D’aquest total, 250 procedeixe­n de bancs, caixes i la Sareb, però, tal com ahir van explicar els responsabl­es municipals, aquesta via per obtenir habitatge es comença a esgotar, ha que es manté congelada des del 2015.

Precisamen­t, per buscar noves fórmules per aconseguir habitatges per a lloguer assequible, aquest any l’Ajuntament destinarà 160 milions d’euros a polítiques d’habitatge. Un dels mecanismes destinats a la “mobilitzac­ió” de pisos és la Borsa de Lloguer, que pretén posar al mercat pisos que estaven buits. Segons ahir va explicar el regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, gràcies a una campanya que es va posar en marxa el mes d’octubre passat s’ha aconseguit incorporar 101 pisos, que se sumen als 633 de què ja disposava aquesta borsa. Els propietari­s, a canvi d’establir unes rendes un 20% més baixes que les de mercat, aconseguei­xen bonificaci­ons que els permeten pagar menys en impost de béns immobles (IBI) i els donen garanties de cobrament del lloguer, asseguranç­a gratuïta i ajuts per a rehabilita­ció.

A més a més, aquests mesos s’han comprat, o s’està a punt de tancar l’adquisició a través de la fórmula de tempteig i retracte,

446 pisos més. El preu mitjà d’aquests habitatges és de 60.000 euros, i es destinen, a més a més, 10.000 euros per a la rehabilita­ció.

D’aquest miler d’habitatges, l’Ajuntament diu que no sap quant ja estan ocupats per famílies. Amb tot, Laia Ortiz va advertir que “la ciutat està fent un esforç que no havia fet mai perquè els barcelonin­s tinguin garantit un habitatge”. En aquest sentit, va posar com a exemple l’índex de preus de lloguer que elaboren Ajuntament i Generalita­t i que veurà la llum les pròximes setmanes.

Al marge de les operacions per a l’adquisició d’habitatges, en aquests moments l’Ajuntament de Barcelona té deu promocions en construcci­ó que represente­n 547 pisos, i al llarg d’aquest any i el que ve té previst començar-ne 16 més, que sumaran 1.264 habitatges.

 ?? DAVID AIROB ?? Cartells al carrer Lancaster en què es denuncia l’especulaci­ó
DAVID AIROB Cartells al carrer Lancaster en què es denuncia l’especulaci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain