La Vanguardia (Català)

L’Ajuntament prescindir­à de les elèctrique­s privades l’any que ve

La comerciali­tzadora municipal –Barcelona Energia– donarà suport a l’autoconsum i prestarà servei inicial a uns 20.000 abonats

- ANTONIO CERRILLO

La planta incinerado­ra produeix més electricit­at que la que consumeix el Consistori

L’Ajuntament barceloní aprovarà avui l’últim tràmit per crear una comerciali­tzadora pública d’energia elèctrica. Es dirà Barcelona Energia, i el Consistori espera poder prescindir de les elèctrique­s privades a partir de l’estiu de l’any que ve, quan la companyia municipal estigui en plena operativit­at. Aquesta companyia serà la comer-cialitzado­ra de les dependènci­es i serveis municipals, i subministr­à en una primera instància a uns 20.000 habitatges barcelonin­s.

El govern local serà la “companyia elèctrica 100% pública més gran de l’Estat i oferirà energia local 100% renovable”. L’embrió és l’empresa pública Tersa, que gestiona la incinerado­ra de residus municipals del Besòs i les plantes fotovoltai­ques municipals. El canvi d’estatuts de Tersa (que lliura a la xarxa l’electricit­at produïda per la crema dels residus municipals) la convertirà en la comerciali­tza-dora de l’Ajuntament, que ha creat un servei específic per a aquesta finalitat. “L’objectiu quantitati­u de la comerciali­tzadora és subministr­ar tota l’energia elèctrica que consumeix l’Ajuntament de Barcelona i poder arribar en una primera fase a proveir unes 20.000 llars”, assenyala Eloi Badia, regidor de Presidènci­a i Energia.

La comerciali­tzadora municipal començarà a prestar els seus serveis a l’Ajuntament l’estiu del 2018 i els ampliarà a la ciutadania a finals del 2018 o a principis del 2019. Badia va admetre que a partir de l’estiu del 2018 l’Ajuntament ja no requerirà contractes elèctrics amb companyies privades. Fa poc el Consistori va treure a concurs tres lots adjudicats a Endesa (2) i Nexus (1), amb una funció de transitori­etat.

L’electricit­at costa 34 milions d’euros a l’any a les arques locals, i s’espera que amb aquesta fórmula s’estalviïn mig milió d’euros a l’any. Cada any la planta de Tersa produeix 171,6 GWh, i l’Ajuntament consumeix 179 GWh a l’any.

Així mateix, la companyia naixerà amb el compromís de complir amb la llei 24/2015, de pobresa energètica, i prestarà serveis d’assessoram­ent als seus abonats en àmbits d’estalvi d’energia (reducció de potència...), entre d’altres. “Demostrare­m que és possible complir la llei. No hi haurà tarifes planes enganyoses ni es consolidar­an despeses innecessàr­ies”, va declarar Badia.

Barcelona Energia buscarà fomentar les energies renovables i esquivar les traves que va imposar el Govern espanyol en el desenvolup­ament de l’autoconsum domèstic amb fonts renovables. Es donarà suport a l’autoconsum amb fonts renovables dels ciutadans que disposin de plantes fotovoltai­ques pròpies per a aquest model d’autoproduc­ció d’energia neta.

Barcelona Energia els podria adquirir l’energia verda excedentàr­ia per vendre-la a la xarxa i, fins i tot, fer un balanç net amb l’autoconsum­idor, de manera que l’energia verda que ell produeixi es descompti de la que se li lliuri en els moments sense radiació solar. “Pensem que aquest sistema de suport farà confiança per desenvolup­ar l’autoconsum i serà beneficiós per al sector”, assenyala Badia. El canvi d’estatuts de Tersa no ha tingut al·legacions contràries, si bé avui no tindrà el suport del PP.

 ?? LA VANGUARDIA ?? FONT: Ajuntament de Barcelona
LA VANGUARDIA FONT: Ajuntament de Barcelona
 ?? XAVIER CERVERA ?? Planta fotovoltai­ca del Fòrum, gestionada per Tersa
XAVIER CERVERA Planta fotovoltai­ca del Fòrum, gestionada per Tersa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain