La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Rocs que serveixen per mantenir submergits els ormejos de pesca mentre el pescador escolta recitar un gran poeta contemporà­nia. Vibració audible. El seu llibre, en temps bíblics, no feia preveure que donaria tanta feina als anglesos. 2 No pas après. Acudir. Iode. 3 Principi occidental. Oïdi. Suport econòmic que rep el xaval. 4 Grups de quatre. Interrogac­ió que es fa servir com a figura retòrica. 5 Vuit menys cinc. Multiplica per dos el nombre d’originals que no van signats per l’autor. Absolució que no impedeix la persistènc­ia del problema. 6 Vagarejar sense deixar d’equivocar-se. Germà sense càrrecs al monestir. Al final, el folri. 7 Gloriejada. Atenua. 8 Iode. No pas aprovat. Pot ser de noblesa o de novel·la.

9 Recela dels que no vocalitzen. Poses les peces de fusta que conformen un sostre fals. 10 Diagonal. Siamès que sents a l’entrada mateix de Tailàndia. Musulmà de primera instància. 11 Extrem occidental d’Occident que té una forta presència provençal. Cues a les barbacoes quan ja ha passat

la setmana de sant Antoni. Son que els nens comencen a tenir a les nou. Res no és. 12 Antigues mesures de capacitat en forma de gerro, també anomenats cadafs. Divideix una cosa en escates. 13 Ancià entre aviadors. Oliaves. A l’entrada de l’emirat.

14 Carrilers de la defensa. Contenidor de sabates.

VERTICALS

1 Malaltegi. Pot alat que conté conserves. 2 Cobreix alguna cosa amb cuir. Banyegava. 3 Davant I ens identifica. Llengua d’Etrúria. Pronunciat amb la mà. 4 Navalla molt racional. Avorridíss­ima. Aquesta la trobareu al bell mig del cel.

5 T’ajustaràs a les teves conseqüènc­ies. Remullar-ho tot, probableme­nt a la cuina, mentre l’estofat fa xup xup. 6 Escaire. Deseu les es. Descansi en pau, però en desordre. Pilot automàtic dels que fan les coses sense pensar. 7 Bonsai dolent. Que ens arriben fàcilment i ens fan gaudir. En Capone. 8 Peduncle d’una oliva. En un cert sentit, contracció d’Alsàcia. Entitat pronominal. 9 Mostrem una certa felicitat a la fesomia. El peli sense passar per cap judici amb garanties. 10 El metall més noble. Provençal. Sensació de bloqueig que no et permet respirar. 11 Rosegador de claveguera. Substància que conté titani. 12 Adolescent crescut o parella del teu fill. Quan és exactament d’una manera i no pas de cap altra. Fòsfor.

13 Ens cal per respirar. Ametlla que tira a amarga. Dies sense albada.

14 So que comporta contacte de llavis. Crida com un ase apallissat a l’Índia.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain