La Vanguardia (Català)

Hockney

- Albert Montagut

Fins a cert punt és lògic que les pantalles tinguin un paper primordial en l’última exposició sobre l’obra del pintor anglès David Hockney (Bradford, 1937).

Considerat com un dels millors artistes contempora­nis, Hockney va descobrir i no va dubtar a fer públic fa uns quants anys que una meravellos­a eina denominada iPad era la tela perfecta per jugar amb els colors i traslladar el seu treball amb les aquarel·les, els llapis, el carbó, els olis, les polaroids i les pel·lícules fotogràfiq­ues de 35 mm al màgic i infinit món blavós de la tauleta.

A l’exposició David Hockney: 60 years of work, que es pot veure a la Tate Britain, a Londres, fins al 29 de maig, les pantalles formen part destacada d’una de les mostres més grans i més ben muntades fins ara sobre el treball d’aquest artista que es va transforma­r quan va abandonar la seva plujosa Yorkshire per viure a l’assolellad­a Califòrnia dels irrepetibl­es anys seixanta.

Les famoses teles de les piscines, els deserts de Califòrnia, les cases de Santa Monica, els homes nus, els autoretrat­s i les imatges de la seva mare Laura conviuen en aquesta mostra amb l’extraordin­ari muntatge The four seasons .Es tracta d’una instal·lació amb quatre vídeos desplegats en nou pantalles enormes que ens traslladen a una mateixa carretera rural de Woldgate, a Yorkshire, filmada a la primavera, estiu, tardor i hivern.

A banda d’aquest muntatge cubista que enamora els assistents a la mostra de la Tate Britain, també estan exposades aquí les seves extraordin­àries composicio­ns creades amb iPad. Hockney i la seva obra en iPad és la perfecta combinació­n per introduir els nens en l’art. Aplicacion­s de franc com Brushes Redux (Apple Store) permeten endinsar-se en el món de la pintura interactua­nt immediatam­ent a l’iPad. Si per a molts adolescent­s les selfies són l’avantsala de la fotografia de qualitat, un iPad i l’app Brushes Redux pot ser el primer pas per endinsar-se en la pintura.

Hockney demostra que a través de les pantalles i la tecnologia el seu art contínua sent art i que en l’exploració de les noves eines s’amaguen un espai sense límit encara per explorar. Aquesta experiènci­a pictòrica amb l’iPad certament pot canviar la vida de molts nens que encara no han tingut la sort d’endinsar-se en el meravellós món de l’art. A Hockney el va renovar la seva energia.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain