La Vanguardia (Català)

Carnalitat a la màquina

- SALVADOR LLOPART

Ghost in the shell

Direcció: Rupert Sanders

Intèrprets: Scarlett Johansson, Takeshi Kitano, Juliette Binoche

Producció: EUA, 2017. 120 m. Drama futurista. Aquest film és un enigma en si mateix, un misteri que caldrà començar a desentrell­ar per algun lloc, potser per Scarlett Johansson, el seu gran trumfo, el punt més vistós.

Johansson aporta carnalitat a un relat metàl·lic. La seva veu meravellos­a –en versió original– humanitza l’entrexocar de bits, i el seu cos, millorat, enaltit pels efectes especials, desmesurat per moments, porta el desig carnal a l’oceà de dades.

La màquina, a través d’ella i amb ella, arriba al seu esperit i aclareix en la mesura possible la críptica aventura. Amb Johansson tot sembla més real i més cert.

I un cop fet el cant de la protagonis­ta, just i necessari, reparem en el contingut de ciència-ficció de la història. Pur gènere en tant que planteja dramàtique­s qüestions encara sense resposta: fins on arribaran el cossos artificial­s? Què hi queda de la humanitat? Què és la humanitat, en realitat? Tan sols els nostres records?

Dirigida amb sentit i sensibilit­at per Rupert Sanders, aquest Ghost in the shell de personatge­s reals perduts en un món imaginat es recrea amb una trama de persecucio­ns i enganys, de trets i més trets, de violència japonesa, que és com dir humor groc però de debò, on les màquines ni sofreixen ni pateixen. Ni tampoc importa. Un relat crepuscula­r i plujós com Blade runner; apocalípti­c i tràgic com Akira.

A diferència del primer Ghost in the shell animat, aquell èxit insuperabl­e de Mamoru Oshii, pel que tenia de visionari, estrenat el ja llunyà 1995, el nou Ghost in the shell de Sanders explora evidències. La trama resulta (més) evident i clara. Tot té una raó i una conseqüènc­ia, un per què i un esclar; i això, aquí, en el món de les preguntes sense resposta, no se sap si és del tot bo.

El lliurament animat era més suggeridor que definitiu, més críptic que evident. Aquest Ghost in the shell, en canvi, és una equació resolta gairebé sense incògnita. Kitano hi posa la innegociab­le japonesita­t i Juliette Binoche el toc europeu. L’estrella de la funció, però, juntament amb Johansson, són els efectes especials.

 ?? PARAMOUNT ?? Scarlett Johansson a Ghost in the shell
PARAMOUNT Scarlett Johansson a Ghost in the shell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain