La Vanguardia (Català)

Quadrigues de 600 cavalls

- TONI LÓPEZ JORDÀ Montmeló 23 metres en l’aire.

Dan Rooke només té 19 anys, però és un crac al volant. Val més fiarse’n. Ves quin remei, també. “Enjoy the trip” (gaudeix del viatge), diu, somrient, mentre a traïció trepitja amb força l’accelerado­r d’un RX2, el germà petit dels Supercars, els cotxes de la màxima categoria del Mundial FIA de Ral·licròs (RX, en sigles angleses), que comença aquest cap de setmana a Montmeló, al Circuit de Barcelona Catalunya. Noms il·lustres com Sé bastien Loeb, Petter Solberg, el vigent campió Mattias Ekström, el bicampió del DTM Timo Scheider, o l’acròbata Ken Block (el guillat de la sèrie d’internet Gymkhana) es disputen en 12 països aquesta modalitat de curses, un format compacte de ral·lis, amb 50 anys d’història, que fa furor als països nòrdics, amb 40.000 persones per prova.

El ral·licròs és el tercer campionat del món que acull per tercer any consecutiu el traçat vallesà (amb l’F-1 i el MotoGP). Per promociona­r l’espectacle, encara amb poca prèdica entre els aficionats al motorsport (28.000 espectador­s l’any passat), l’organitzac­ió ha convidat un grup de periodiste­s, entre ells La Vanguardia, a unes passenger rides (passejades per a passatgers); és a dir, fer de copilot en una volta al minitraçat habilitat al Circuit. Es tracta d’una secció d’1,1 km a la zona de l’Estadi, mixt d’asfalt i dues variants de terra i grava, amb un salt inclòs. Una delícia per als espectador­s, i per als pilots i els seus passatgers.

–Are you ready? (estàs preparat?) –pregunta el taxista.

–Take it easy, man! (pren-t’ho amb calma).

Sense públic encara a les grades, però amb la motivació d’impression­ar el seu passatger, Dan Rooke, al volant, comença a esprémer el seu RX2. Poca broma amb l’animaló :un motor de 2.400 cc, una potència 310 CV –una mica menys que un cotxe del WRC (el campionat mundial de ral·lis)–, de 0 a 100 en 3 segons, amb motor en posició central, xassís tubular i quatre rodes motrius. Una miqueta menys que els seus germans els Supercars, unes bèsties que amb els seus 600 CV de potència i una acceleraci­ó d’1,9 segons de 0 a 100 desafiarie­n un bòlid d’F-1 (2,4 segons). Prou ingredient­s per fer-se una idea del que es cou en aquest reduït habitacle on se circula fermat amb un cinturó de quatre ancoratges, així com de la destresa dels seus joves pilots al volant. Perquè la majoria són nens. Dan Rooke ha estat el campió més jove del Campionat Britànic MSA de Ral·licròs, en la categoria Supercar.

En la pujada de l’antic revolt 13 (Europcar) grinyolen els pneumàtics de l’RX2, que comença a agafar velocitat. Segona, tercera,

El ral·licròs, creat fa 50 anys, és un espectacle d’alt voltatge amb tocs, derrapades, goma cremada Barcelona estrena el Mundial de

ral·licròs, l’espectacul­ar

format compacte de ral·lis amb ‘monstres’ que desafien

els F-1 En l’aire, la respiració queda suspesa; la vida s’atura; un segon sembla una eternitat

quarta velocitat. El primer impacte per al passatger és quedar aixafat contra el seient, si bé, lògicament, l’efecte és menor que el que es pot experiment­ar en un DTM (uns 500 CV) o en un monoplaça d’F-1 (900 CV). Les emocions fortes no triguen a arribar quan traça el revolt 12 del Circuit, en lleugera baixada, i connecta amb el primer tram de terra, salvant el piló de pneumàtics de protecció del vèrtex. El cotxe s’entregira, el pilot el doma amb destresa, el fa entrar al revolt i derrapa cap a la dreta en la grava, un lliscament atenuat per efecte del Dustex, un producte per minimitzar la pols que s’aixeca. Un detall per a l’espectador.

En Dan parla poc, però s’anima pilotant. Fa contravola­nt al revolt d’entrada a l’asfalt, el cotxe es clava de morro i encara la zona final, la del salt, una petita rampa que fa que els cotxes literalmen­t volin. 23 metres, arriben a planar els Supercar. En l’aire, la respiració queda suspesa. On és el terra? La vida s’atura. Un segon, no arriba a dos, però el vol sembla una eternitat fins que el morro aterra amb menys brusquedat del que es podia imaginar. Doble revolt a esquerra i meta. Menys d’un minut, 57 segons, amb l’adrenalina a dojo. En Dan xoca el puny dret. “Well done!”. “En vull més, una altra volta”, anhelen els passatgers assedegats de velocitat. I això que no hi havia rivals a la pista, ni tocs, ni avançament­s. “És excitant, explosiu, tot és molt ràpid, has d’estar molt concentrat a tota hora. Et sents com un gladiador, allà dins del cotxe, al mig del circ”, ho descrivia el pilot andorrà Albert Llovera, que hi va participar l’any passat. Una cursa de quadrigues modernes, amb carros tirats per 600 CV.

Al Circuit la primera prova del ral·licròs es pot veure aquest cap de setmana, dissabte (de 9.00 a 16.30) i diumenge (de 8.30 a 15.50). Les entrades, a 25 euros el primer dia, 35 el segon, o 45 les dues jornades.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Els cotxes de ral·licròs volen fins a 23 metres en el salt del Circuit; a la imatge, l’RX2 de Brooke amb el cronista de
passatger
CÉSAR RANGEL Els cotxes de ral·licròs volen fins a 23 metres en el salt del Circuit; a la imatge, l’RX2 de Brooke amb el cronista de passatger

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain