La Vanguardia (Català)

Espanya compleix el dèficit a la fi, en gran part gràcies a l’esforç autonòmic

L’Administra­ció central va frenar el desfasamen­t amb mesures addicional­s d’ajust

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

En plena recuperaci­ó econòmica, els ingressos tributaris tot just creixen un 1,7% per la rebaixa de l’IRPF

Per primera vegada des que Mariano Rajoy va arribar a la Moncloa, el Govern pot presentar-se davant Brussel·les sense la pressió de no haver fet els deures. El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va confirmar ahir que Espanya va complir el 2016 amb l’objectiu de dèficit acordat amb la Comissió Europea (i revisat notablemen­t a l’alça l’estiu passat) del 4,6%, al tenir una desviació pressupost­ària equivalent al 4,33% del PIB si se n’exclouen els ajuts financers –per 2.389 milions d’euros–, i del 4,54% si es comptabili­tzen.

Montoro va presumir dels resultats i va defensar amb insistènci­a que la “reducció del dèficit públic és un instrument poderós per créixer i crear ocupació; no és que sigui compatible, sinó la causa del creixement econòmic i de l’ocupació”. El desfasamen­t dels comptes reflecteix, segons les dades publicades ahir per Hisenda, com els ingressos tributaris amb prou feines van créixer un 1,7%, mentre les despeses van augmentar un 0,3% (en part, per la devolució als empleats públics de l’extra del 2012). El ministre d’Hisenda va reconèixer que el modest increment de la recaptació via impostos estava condiciona­t per la rebaixa de l’IRPF, aplicada el 20152016. Les últimes estimacion­s de l’Agència Tributària parlen d’un impacte de fins a 11.300 milions des del 2015.

El càlcul en termes de comptabili­tat nacional, que ara remet el Govern a Eurostat, indica també que les autonomies es van acostar a l’objectiu del 0,7%, a l’assolir el 0,82%. L’esforç de l’últim any va ser de pes, ja que els governs autonòmics van reduir a la meitat el desequilib­ri entre ingressos i despeses (el 2015, va ser de l’1,74%). També va ajudar en aquesta significat­iva rebaixa del desequilib­ri la injecció de nous recursos des de l’Estat amb la liquidació de l’exercici del 2014. Catalunya està entre la mitja dotzena de comunitats que van incomplir la meta del 0,7%, encara que va acabar l’any amb un 0,93% del PIB de dèficit, davant el 2,88% del 2015. En només un any, Catalunya ha passat d’encapçalar el rànquing d’autonomies incomplido­res a ser superada per Múrcia, Extremadur­a, la Comunitat Valenciana, Cantàbria i Aragó. Els resultats demostren que “això que no hi ha control sobre els comptes de les comunitats no és cert”, va defensar Montoro.

L’Administra­ció central va mantenir el 2016 un dèficit del 2,52%, molt similar al de l’any anterior i a tres dècimes del seu objectiu, mentre que les administra­cions locals van tornar a presentar superàvit: 0,64% l’any passat (0,47% el 2015). Part del desequilib­ri pressupost­ari té a veure amb el dèficit que dona la Seguretat Social, malgrat encadenar tres anys de creixement net de l’ocupació. Els fons de la Seguretat Social, que a més del sistema de la Seguretat Social inclou els serveis públics d’Ocupació (SEPE) i Fons de Garantia Salarial (Fogasa), va tancar l’any passat amb un saldo negatiu de l’1,62% del PIB, mig punt més que l’any anterior i a anys llum del desfasamen­t del 0,1% del 2011. Els 540.000 afiliats més de l’últim any van ser insuficien­ts perquè els ingressos per cotitzacio­ns socials creixessin. És més, van caure un 5,2%.

Els comptes reflecteix­en a més que el paquet de mesures d’ajust implantade­s al llarg de l’any per l’equip econòmic de Rajoy, amb el govern en funcions, van ser decisives també per complir amb l’objectiu. Els canvis legislatiu­s en l’impost de societats per a les grans empreses van aconseguir parar la sagnia que va patir durant mesos les arques públiques per aquest tipus de tribut. A final del 2016, l’Estat va aconseguir recaptar en caixa 21.678 milions d’euros, un 5% més que l’any anterior. D’altra banda, Hisenda calcula que el tancament anticipat de l’exercici pressupost­ari i l’acord de no disponibil­itat va significar un estalvi addicional de 4.675 milions.

Ahir es va fer públic també que, en els dos primers mesos de l’any, el desequilib­ri de l’Administra­ció central va arribar al 0,93%, davant l’1,19% de dotze mesos enrere.

“Som a les portes d’abandonar el procedimen­t per dèficit excessiu”, va assegurar el ministre Montoro, que va donar per descomptat que el 2018 el dèficit de les administra­cions públiques estarà per sota de la barrera imposada per Brussel·les del 3%.

 ??  ??
 ?? JAVIER LIZÓN / EFE ?? El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro
JAVIER LIZÓN / EFE El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain