La Vanguardia (Català)

Rajoy avisa el Govern amb la via penal pel pressupost

El recurs del Govern central davant el TC suspèn les partides del referèndum L’Executiu demana que els consellers i cinc alts càrrecs siguin advertits Puigdemont considera “absurda” la mesura i es reafirma en la consulta

- Madrid

Avís a navegants: el Govern espanyol vol evitar que ningú a l’Executiu català no pugui al·legar, com ha passat en els judicis a Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs, desconeixe­ment de les resolucion­s del Tribunal Constituci­onal i per aquesta raó en el seu nou recurs contra els pressupost­os de la Generalita­t fa una detallada relació de les persones a les quals cal comunicar, quan s’acordi, la suspensió de les partides relacionad­es amb el referèndum i que quedaran afectades.

En total són 19 persones. De dalt a baix de l’escalafó es demana al Constituci­onal que, quan resolgui la suspensió, recordi personalme­nt al cap de l’Executiu català, Carles Puigdemont; al vicepresid­ent, Oriol Junqueras; a tots els consellers, i a cinc alts càrrecs –el secretari del Govern, Joan Vidal de Ciurana; el secretari general de la vicepresid­ència, Josep Maria Jové; la intervento­ra general de la Generalita­t, Rosa Vidal; la directora de contractac­ió pública de la Generalita­t, Mercè Corretja, i la directora general de pressupost­os de la Generalita­t, Anna Tarrach– el seu deure d’impedir i paralitzar tot el que contraving­ui la suspensió i l’eventual anul·lació d’aquestes partides del pressupost català per a l’any en curs.

La vicepresid­enta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que va comparèixe­r a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres per donar compte exprés de la decisió de l’Executiu central respecte dels pressupost­os de la Generalita­t, va explicar que aquesta advertènci­a personalit­zada es produeix perquè se suposa que aquests càrrecs tenen sota la seva responsabi­litat l’aplicació dels pressupost­os. El recordator­i inclou un apercebime­nt sobre les responsabi­litats “fins i tot penals” en què poden incórrer si incompleix­en la previsible suspensió que acordarà el Constituci­onal abans que dirimeixi sobre l’anul·lació de les partides.

El recurs interposat esgrimeix els mateixos motius que en els anteriors que ha interposat el Govern central: que la Generalita­t no té competènci­es per convocar aquell referèndum, perquè és una atribució que correspon a l’Estat i que els ciutadans i els poders públics estan subjectes a la Constituci­ó i a la resta de l’ordenament jurídic sense excepcions.

Resulta vistós que, en aquesta ocasió, el text del recurs, de 22 pàgines, inclou articles periodísti­cs amb declaracio­ns a la premsa del mateix Puigdemont –en concret davant els membres del cos consular l’1 de febrer passat– en les quals anuncia el seu propòsit de celebrar el referèndum “com a molt tard al setembre”

La vicepresid­enta del Govern central, en la seva exposició a la roda de premsa, va posar de manifest el fet que l’addicional 40 inclou dues resolucion­s contradict­òries. La primera, impulsada per la CUP, que demana el referèndum unilateral, i la segona, que defensa el mateix referèndum pactat, promoguda per Catalunya Sí que es Pot. Sobre aquesta singularit­at, Sáenz de Santamaría va arribar a dir que “això de l’aplicació del dret per part del Parlament s’està convertint en una cosa no gaire comprensib­le”.

Santamaria va acabar qüestionan­t l’intent del Govern català de buscar una cobertura política fora d’Espanya. El president fa una setmana que està de gira pels Estats Units: “Ningú no ha fet mai tants quilòmetre­s com el senyor Puigdemont o el senyor Romeva per caminar tan poc”. En el mateix sentit va assegurar, encoratjad­a pels últims resultats del baròmetre públic català, que el suport social del procés s’ha convertit en “avorriment i desafecció”. “No van enlloc, i el que és més important, cada vegada els acompanya menys gent”.

RESPONSABL­ES El recurs inclou una advertènci­a expressa al Govern català i cinc alts càrrecs

CRÍTICA POLÍTICA

L’Executiu avisa sobre la responsabi­litat penal de qui desobeeixi

 ?? DANI DUCH ?? Quatre ministres per a un recurs. Santamaría es va afegir a la roda de premsa de presentaci­ó dels pressupost­os amb Guindos, Méndez de Vigo i Montoro per informar del nou recurs contra una llei de la Generalita­t.
DANI DUCH Quatre ministres per a un recurs. Santamaría es va afegir a la roda de premsa de presentaci­ó dels pressupost­os amb Guindos, Méndez de Vigo i Montoro per informar del nou recurs contra una llei de la Generalita­t.
 ?? DANI DUCH ?? La vicepresid­enta del Govern del PP en la roda de premsa a la Moncloa
DANI DUCH La vicepresid­enta del Govern del PP en la roda de premsa a la Moncloa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain