La Vanguardia (Català)

La fiscal general s’aparta de Maduro i denuncia l’autocop a Veneçuela

L’oposició demana la intervenci­ó de l’exèrcit contra el “cop d’Estat”

- Buenos Aires. Correspons­al ROBERT MUR

El chavisme va creuar la línia vermella. La reacció majoritàri­a de la comunitat internacio­nal condemnant la suspensió del Parlament així ho demostra, però també els primers senyals d’esquerda interna. La fiscal general de l’Estat, Luisa Ortega Díaz, qüestionad­a des de fa anys per l’oposició, es va convertir ahir en la figura de més rang de l’oficialism­e en condemnar la decisió del Tribunal Suprem d’assumir les competènci­es de l’Assemblea Nacional, denunciant la “ruptura de l’ordre constituci­onal”. Mentrestan­t, l’oposició demana la intervenci­ó de l’exèrcit contra el “cop d’Estat”.

La sorpresa va arribar al final d’un discurs en què la fiscal feia balanç de la seva gestió durant l’any passat. Després de dir que considerav­a “un deure històric ineludible” pronunciar-se sobre les recents decisions de la Sala Constituci­onal del Suprem, Ortega va denunciar obertament la ruptura de la separació de poders al país. “S’evidencien diverses violacions de l’ordre constituci­onal i desconeixe­ment del model d’Estat consagrat en la nostra Constituci­ó de la República Bolivarian­a de Veneçuela, la qual cosa constituei­x una ruptura de l’ordre constituci­onal”, va indicar Ortega, mentre esgrimia un petit exemplar de la Carta Magna i abans de glossar la figura d’Hugo Chávez com a impulsor del text. “És la meva obligació manifestar davant el país la meva alta preocupaci­ó per aquest esdevenime­nt”, va afegir la fiscal, la qual cosa va provocar un sostingut aplaudimen­t per part dels perplexos assistents.

Designada fiscal general el 2007 pel Parlament, Ortega va ser renovada en el càrrec el 2014 per set anys més quan el Congrés encara estava controlat pel chavisme. Fa anys que l’oposició l’acusa reiteradam­ent de ser un puntal del “règim”, frenant investigac­ions que perjudique­n el Govern.

Tot i això, ara els líders antichavis­tes van esgrimir les paraules d’Ortega com a demostraci­ó que s’ha produït un cop d’Estat. L’excandidat presidenci­al opositor Henrique Capriles va qualificar de “valenta” la fiscal, després de reunir-se a Washington amb el secretari general de l’OEA, Luis Almagro, que dijous va qualificar d’“autocop” la decisió del Suprem. Almagro va formalitza­r ahir la convocatòr­ia d’una reunió urgent del Consell Permanent de l’organisme per estudiar l’aplicació de la Carta Democràtic­a Interameri­cana a Veneçuela, cosa que en suposaria l’exclusió. Tot i això, la reunió no es farà fins que una majoria dels països membres no hi estigui d’acord.

Per la seva banda, el president de l’Assemblea Nacional, l’opositor Julio Borges, també va aprofitar les paraules d’Ortega per presentar una denúncia penal davant la Fiscalia General contra els magistrats de la Sala Constituci­onal, advertint de les “conseqüènc­ies morals, polítiques i també legals” que podria tenir la seva decisió. Borges, igual com altres opositors, va demanar la intervenci­ó de l’exèrcit davant el “cop”. També el vicepresid­ent del Congrés, Freddy Guevara, va demanar a les forces armades que donin suport a la fiscal general i va cridar a la “desobedièn­cia civil”.

D’altra banda, ahir hi va haver violents enfrontame­nts esporàdics als carrers de Caracas entre manifestan­ts antichavis­tes i la policia, que es podrien reproduir avui, ja que l’oposició ha convocat una manifestac­ió a la capital contra el que els seus líders ja qualifique­n de Madurazo, equiparant-lo al Fujimorazo, l’autocop de Fujimori al Perú.

I mentrestan­t, el president Nicolás Maduro i el seu Govern continuen instal·lats en el discurs chavista habitual, avalat amb prou feines per Bolívia i Cuba. Davant la pressió internacio­nal, Maduro insisteix amb el contraatac de sempre: novament, la confabulac­ió de la dreta mundial encapçalad­a pels EUA per desestabil­itzar Veneçuela.

Els antichavis­tes convoquen per avui una gran manifestac­ió a Caracas contra el ‘Madurazo’

 ?? CARLOS BECERRA / BLOOMBERG ?? Un grup d’estudiants s’enfronten a agents de la guàrdia nacional durant una protesta antichavis­ta a Caracas
CARLOS BECERRA / BLOOMBERG Un grup d’estudiants s’enfronten a agents de la guàrdia nacional durant una protesta antichavis­ta a Caracas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain