La Vanguardia (Català)

Nicolás Maduro

PRESIDENT DE VENEÇUELA

- Agències

La pràctica totalitat de la comunitat internacio­nal i fins i tot la fiscal general de Veneçuela, chavista, s’han unit en la condemna de la ruptura democràtic­a que significa la intervenci­ó del Suprem al Parlament d’aquell país.

La decisió del Tribunal Suprem veneçolà de retallar els poders de l’Assemblea Nacional va provocar ahir una dura condemna del Govern espanyol i del Parlament Europeu. El missatge a Caracas va ser molt clar: cal “respectar l’Estat de dret i el principi de la separació de poders”, tal com van remarcar ahir en un comunicat conjunt les comissions d’Afers Exteriors i de Drets Humans de l’Eurocambra.

El Govern espanyol, a través del Ministeri d’Afers Exteriors, va expressar la seva “profunda preocupaci­ó” per la situació de Veneçuela i va sol·licitar “el restablime­nt ple de les competènci­es del poder legislatiu”, “l’escrupolós respecte” al marc legal, així com un calendari que porti a la celebració d’eleccions presidenci­als.

El president Nicolás Maduro controla el Suprem, mentre que l’oposició antichavis­ta té majoria a l’Assemblea.

Madrid considera que retirar les competènci­es a l’Assemblea Nacional “no contribuei­x a la normalitza­ció institucio­nal, ni a la necessària cooperació entre els poders de l’Estat”.

El PP i el PSOE es van expressar en termes molt semblants. La discrepànc­ia la va posar el politòleg Juan Carlos Monedero, cofundador de Podem, que va defensar el Tribunal Suprem veneçolà davant “els mercenaris que desitjarie­n acostar Veneçuela a una guerra civil”.

Monedero va escriure ahir en el seu blog a Público que el Suprem no ha dissolt l’Assemblea ni ha convocat eleccions. “L’únic que està fent el Tribunal Suprem –va dir– és assumir unes competènci­es concretes per evitar que Veneçuela es paralitzi mentre duri el desacatame­nt”. Monedero considera que “l’Assemblea es va declarar en rebel·lia” quan el Govern “va demostrar” que tres diputats de l’oposició, representa­nts de la regió de l’Amazones, van ser elegits mitjançant frau, “la qual cosa obliga a repetir les eleccions en aquests tres casos”.

Monedero considera que, igual com succeeix en moltes constituci­ons europees, davant un conflicte entre el poder legislatiu i l’executiu, el judicial pot assumir competènci­es del Parlament.

Aquesta interpreta­ció, tot i això, no la comparteix gairebé ningú, començant per la fiscal general de Veneçuela, que ahir va denunciar la ruptura de l’ordre constituci­onal.

El Parlament Europeu va lamentar que el deterioram­ent de la situació política afecti el subministr­ament de productes de primera necessitat i els serveis sanitaris bàsics.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain