La Vanguardia (Català)

Alberto Salazar

ENTRENADOR D’ATLETISME

- SERGIO HEREDIA Barcelona

Un informe lliurat per Fancy Bears a La Vanguardia qüestiona els mètodes d’entrenamen­t d’Alberto Salazar (58), entrenador de Mo Farah. Salazar no ha pogut justificar per què posseeix testostero­na, una substància prohibida per l’AMA.

Alberto Salazar (58) no ha estat capaç de justificar per què posseeix, utilitza i manipula elevades dosis de testostero­na, una substància prohibida per l’Agència Mundial Antidopatg­e (AMA).

La notícia és compromete­dora. Salazar, nord-americà d’origen cubà, havia estat un fondista d’elevades prestacion­s als anys setanta i vuitanta. I avui és un dels tècnics més acreditats del món. A les seves ordres s’entrenen els campions olímpics Mo Farah (5.000 i 10.000) i Matthew Centrowitz (1.500), o el fondista Galen Rupp. Tots formen part del Nike Oregon Project.

La Vanguardia ha rebut un informe de Fancy Bears. Es tracta d’un grup d’espionatge cibernètic rus particular­ment actiu en la lluita contra el dopatge. Fancy Bears va intercepta­r una comunicaci­ó del 8 de febrer del 2016 entre la Usada (Agència Antidopatg­e dels Estats Units) i el bufet Collins & Collins, amb seu a Chicago, que defensa Salazar.

Al document, la Usada recordava a Salazar que havia tingut “prou temps” per justificar per què posseïa testostero­na, una substància prohibida. Afegia que es tracta d’una “persona d’acompanyam­ent a l’atleta subjecta a la regles antidopatg­e de la Usada, de la IAAF i de l’AMA”. “Com saben –escrivia la Usada a Collins & Collins–, Salazar ha admès en nombroses ocasions que ell posseeix, utilitza i consumeix testostero­na, un agent anabolitza­nt inclòs a la llista prohibida de l’AMA”.

No era la primera vegada que la Usada demanava explicacio­ns a Salazar. Tres mesos abans, l’agència havia reclamat els informes mèdics que justificav­en per què Salazar, presumptam­ent malalt d’hipogonadi­sme (una disfunció als testicles), podia prendre testostero­na. I perquè, en un control recent, havien aparegut restes de testostero­na a la sang de Galen Rupp.

El gener del 2016 Salazar responia per correu electrònic. Provava de demostrar que patia hipogonadi­sme. La Usada no havia acceptat les al·legacions. “El senyor Salazar no ha justificat uns nivells d’hipogonadi­sme prou elevats per defensar la possessió de testostero­na”, contestava l’agència, exigint més informes mèdics.

Salazar replicava amb una carta del doctor Jan Smulevitz: la missiva, del llunyà 1995, intentava justificar per què Salazar posseïa i prenia testostero­na entre els anys 1992 i el 1996, quan encara competia i ja estava entrenant Mary Decker (Decker va donar positiu per testostero­na als trials olímpics del 1996). La Usada va desestimar la carta de Smulevitz: a parer seu, no es tractava d’un informe mèdic. Va dir que era un document incomplet: “Per demostrar una deficiènci­a andrògena consistent, el mesurament de la testostero­na s’ha de fer unes quantes vegades, a diferents hores i durant un període de quatre setmanes. Una única presa és insuficien­t”.

“Sabem que Salazar es va estar entrenant i disputant estressant­s proves de resistènci­a durant aquells anys –afegia la Usada–. Salazar és conegut per haver-se sobreentre­nat i per haver portat el seu organisme a nivells fins i tot superiors a la seva pròpia capacitat: la intensitat dels seus entrenamen­ts podrien justificar els seus baixos nivells de testostero­na. Per tant, si no es té accés als informes mèdics de Salazar, la Usada no pot comprovar si Salazar patia hipogonadi­sme i, per tant, si pot defensar la possessió de testostero­na”.

La Usada recordava que, el 1994, Salazar s’havia imposat en el prestigiós Comrades Marathon, una ultramarat­ó de 90 quilòmetre­s que es disputava a Sudàfrica, entre Durban i Pietermari­tzburg. En aquell moment, Salazar no tenia el permís per consumir testostero­na. “És evident que un home de 48 anys, afectat d’hipogonadi­sme, no podria disputar una prova així. Per tant, la millor explicació al seu baix nivell de testostero­na podia respondre als seus alts nivells d’entrenamen­t, o a altres factors de vida. No a l’hipogonadi­sme”, concloïa la Usada.

Com a conclusió, la Usada oferia una última oportunita­t a Salazar: “Ha d’aportar tots els informes mèdics que puguin justificar la seva possessió i el seu consum de testostero­na”. Avui dia Salazar no ha respost. I, de retruc, la credibilit­at dels seus talentosos atletes (Farah, Centrowitz, Rupp) és als llimbs.

CONSUM DE TESTOSTERO­NA La Usada reclama a Salazar que justifiqui per què posseeix i manipula una substància prohibida

ATLETES D’ELIT La credibilit­at de talents com Farah, Centrowitz o Rupp depèn de la resposta del tècnic

 ??  ??
 ?? DOUG PENSINGER / GETTY ?? Alberto Salazar controla el temps als seus atletes, Galen Rupp (primer), Mo Farah i Cam Levins, a Beaverton, el campus de Nike a Oregon
DOUG PENSINGER / GETTY Alberto Salazar controla el temps als seus atletes, Galen Rupp (primer), Mo Farah i Cam Levins, a Beaverton, el campus de Nike a Oregon

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain