La Vanguardia (Català)

Àtoms atrotinats

La junta d’accioniste­s dona llum verda al pla de creixement 2016-2020

- ÓSCAR MUÑOZ

El president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, aprofita la celebració de la junta d’accioniste­s de la companyia, celebrada a Bilbao, per demanar a Endesa, el seu soci a la central nuclear de Garoña, a Burgos, que desisteixi de reobrir-la perquè, a parer seu, no és viable econòmicam­ent.

El president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, va aprofitar ahir la celebració de la junta d’accioniste­s de la companyia, a Bilbao, per demanar a Endesa, el seu soci a la central nuclear de Garoña, que desisteixi de reobrir-la. “No és viable econòmicam­ent, fa quatre anys que no funciona i li hem demanat al nostre soci deixar d’operar-la”. Sánchez Galán va anar més enllà i va posar en qüestió la viabilitat d’aquestes instal·lacions. “A la resta de centrals nuclears que tenim a Espanya la situació no és gaire diferent”, va assegurar. Prova d’això, va apuntar, és que la filial Iberdrola Generación Nuclear es troba en pèrdues. I va donar-ne la culpa als governs i les seves polítiques fiscals: “S’han anat posant impostos i obligacion­s als quals van gairebé el 50% dels ingressos”. A més de Garoña, la companyia participa en Almaraz I i II (53%), Trillo (49%), Vandellòs II (28%) i Ascó II (15%) i té el 100% de Cofrents.

Gairebé dos terços de la capacitat de generació d’Iberdrola és renovable i la previsió de la companyia és que vagin guanyant quota de participac­ió, va destacar Sánchez Galán. “Les perspectiv­es de creixement del consum elèctric global, un 70% en els propers 25 anys, faran necessàrie­s totes les tecnologie­s renovables”, va exposar, però va advertir que “la seva naturalesa intermiten­t requerirà comptar amb una capacitat més important de suport i emmagatzem­ament a les quals recórrer quan no produeixin prou”.

La junta va donar llum verda als nous plans de la companyia per al període 2016-2020, modificats a l’alça gràcies als resultats dels últims exercicis, significat­ivament millors que els esperats. El creixement, que s’havia fixat en el 6% anual, s’ha elevat al 7,5%. En conseqüènc­ia, els guanys se situaran al final del període al voltant de 3.500 milions d’euros, gairebé un 30% més que el 2016, que es va saldar amb un benefici de 2.705 milions, un 11,7% més que el 2015.

Els Estats Units i el Regne Unit, dos mercats d’evolució incerta pels efectes de la presidènci­a de Donald Trump, el primer, i del Brexit, el segon, són clau per als plans de futur d’Iberdrola. Els seus bons resultats es deuen en gran manera a l’impuls del negoci nord-americà, a través de la filial Avangrid, que va agrupar totes les participac­ions en aquell país des de finals del 2015, que l’any passat va créixer un 53%. Aquesta firma –hereva d’Iberdrola USA i d’UIL Holdings– cotitza a la Borsa de Nova York amb un valor proper a 14.000 milions de dòlars i representa una quarta part del marge brut de la multinacio­nal espanyola. Algunes de les inversions més destacades de l’energètica espanyola són a les illes britànique­s. Per exemple, els parcs eòlics d’East Anglia, en construcci­ó.

“Som una de les companyies elèctrique­s més importants del món, però volem anar més enllà i fer Iberdrola encara més gran i rendible”, va subratllar Sánchez Galán en la seva intervenci­ó davant els accioniste­s al Palau Euskalduna de Bilbao, que simulava per a l’ocasió un parc eòlic marí. El màxim responsabl­e de l’energètica va destacar la “visió empresaria­l que va anticipar les tendències del sector” i l’“estratègia que va apostar abans que ningú per les energies renovables, les activitats amb ingressos previsible­s i estables i les solucions més innovadore­s per als clients”, així com “la inversió en països amb alta qualificac­ió creditícia i que requerien noves infraestru­ctures energètiqu­es”. La firma preveu augmentar les seves inversions fins a assolir els 25.000 milions d’euros entre el 2016 i el 2020.

Els Estats Units i el Regne Unit, tots dos en situació incerta, són clau per al futur del grup

 ?? LUIS TEJIDO / EFE ?? Ignacio Sánchez Galán en un moment de la junta d’accioniste­s celebrada ahir a Bilbao
LUIS TEJIDO / EFE Ignacio Sánchez Galán en un moment de la junta d’accioniste­s celebrada ahir a Bilbao

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain