La Vanguardia (Català)

Impostos punitius

Ciutadans al·lega que les pel·lícules reporten 300 milions

-

El món de la cultura celebra en general la rebaixa de l’IVA aprovada pel Consell de Ministres, però mostra grans reserves sobre l’exclusió del cinema, que el sector sent com una revenja política per la seva contundent oposició a algunes polítiques del PP.

El sector cultural celebra en general la rebaixa de l’IVA aprovada ahir pel Consell de Ministres, però mostra les seves reserves sobre l’exclusió del cinema, que es deu –segons Luis Garicano, assessor econòmic de Ciutadans, que la va incloure en la seva negociació amb el PP– al fet que “es deixarien d’ingressar 300 milions” d’euros. La mesura aprovada (dels espectacle­s amb actuació en directe) només reporta uns 50 milions. Al sector del cinema se sent com una revenja política per la contundent oposició del sector a certes polítiques del PP, com la de la guerra de l’Iraq, en què va ser especialme­nt bel·ligerants. També les galeries d’art, a través de l’associació Art Barcelona, lamenten que el galerista hagi quedat fora de la rebaixa.

La directora de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, va clamar que “sembla que continuï la revenja contra el cinema espanyol”. En declaracio­ns a Efe, Passola va considerar que és “incomprens­ible” que el cinema en quedi fora. “Com és possible que no considerin cultura el cinema quan és el fenomen cultural que arriba a més gent?”, es va preguntar. Passola va recordar que “Espanya ha perdut 400 pantalles pel cap baix des de la pujada de l’IVA”. “Si no volen reduir l’IVA que prenguin altres mesures, com a França, on un percentatg­e de la taquilla protegirà la mateixa indústria”, va afegir.

Santi Vila, conseller de Cultura, va lamentar igualment el càstig que l’IVA manté sobre el cinema, va defensar que la cultura ha de ser concebuda com una “inversió” i no una “despesa”, i va celebrar que l’IVA dels espectacle­s en directe “torni a paràmetres europeus”.

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) considera que la mesura no és suficient, ja que no torna al 8% anterior a l’augment.

També per Rubén Sánchez, portaveu de l’associació de consumidor­s Facua, la mesura és “insuficien­t”. Facua recorda que al setembre del 2012 el Govern va apujar l’IVA que gravava la cultura del 8% al 21%, fet que va afectar per igual els espectacle­s en directe i el cinema. Per això l’associació no entén l’exclusió del cinema en aquesta nova mesura i considera que els “principals perjudicat­s seran novament els usuaris”. Sánchez va lamentar amb ironia l’“estrany interès” del Govern a mantenir “el càstig” que va imposar el 2012 als empresaris, els treballado­rs del sector i als espectador­s amb la pujada de l’IVA del 8% al 21%. “L’Executiu hauria d’explicar quins són els motius pels quals considera més important abaixar el preu de l’entrada a una plaça de toros que a una sala de cinema”, va

El conseller de cultura, Santi Vila, celebra que l’IVA torni a “paràmetres europeus”

concloure.

L’associació de galeristes Art Barcelona va celebrar en un comunicat la baixada, però espera que la mesura s’estengui com més aviat millor a les arts visuals. “No sorprèn l’omissió de les galeries en la baixada de l’IVA, una desconside­ració envers el sector semblant a la viscuda amb la “rebaixa trampa” que des del 2014 anima a marginar el galerista en les transaccio­ns d’obres d’art. És per això que des d’Art Barcelona considerem necessari, una altra vegada, reivindica­r la galeria com una peça fonamental en el procés de la creació i la difusió de l’art contempora­ni”.

 ?? CRISTINA GALLEGO / ARXIU ?? Assistents a un concert a Barcelona
CRISTINA GALLEGO / ARXIU Assistents a un concert a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain