La Vanguardia (Català)

Geopolític­a eurovisiva

Ucraïna veta la cantant russa i l’UER l’amenaça amb sancions

- Berlín. Correspons­al MARÍA-PAZ LÓPEZ

La tensió entre Rússia i Ucraïna pel Festival d’Eurovisió, una ramificaci­ó de la crisi pel conflicte a la regió del Donbass, podria conduir al boicot del certamen musical d’aquest any, que se celebra el maig vinent a Kíev.

La tensió entre Rússia i Ucraïna pel festival d’Eurovisió, una ramificaci­ó de la crisi pel conflicte a l’est d’Ucraïna, podria conduir al boicot del certamen musical d’aquest any, que se celebra al maig a Kíev, arran que les autoritats amfitrione­s han prohibit que la concursant russa, Iúlia Samóilova, entri al país. Motiu: la cantant, de 27 anys, va actuar el 2015 a Crimea, territori que Rússia es va annexionar el 2014, per la qual cosa Ucraïna argüeix que Samóilova va travessar il·legalment la frontera.

Ingrid Deltenre, directora de la Unió Europea de Radiodifus­ió (UER), organisme que agrupa les radiotelev­isions públiques europees i de qui depèn el festival, ha demanat per carta al primer ministre ucraïnès, Volodímir Groisman, que aixequi el veto, alertant-lo que “la situació està causant enuig” en els països membres i que l’UER ha rebut “comunicaci­ó d’alguns criticant la decisió i consideran­t retirar-se de l’esdevenime­nt”. Deltenre no cita països concrets en la seva missiva, on també avisa de possibles sancions contra la televisió pública ucraïnesa; i assenyala que impedir la participac­ió de Samóilova “tindria, certament, un impacte negatiu molt gran en la reputació internacio­nal d’Ucraïna com a nació europea moderna i democràtic­a”.

La carta té data del 23 de març –aquella setmana es va conèixer el veto ucraïnès a la representa­nt russa–, però l’UER va deixar que transcendí­s ahir després que els contactes amb el Govern ucraïnès no donessin resultat. En un primer moment, el supervisor executiu del concurs, Jon Ola Sand, va proposar que Samóilova participés via satèl·lit, en directe i des de Moscou, però tant Rússia com Ucraïna, per motius diferents, s’hi van oposar. L’UER ha aclarit que les possibles sancions es decidirien després de la celebració del festival a Kíev.

La final tindrà lloc el dissabte 13 de maig, després de la tria en dues semifinals entre 37 països. En realitat, hi concursen 43 països, però n’hi ha sis que van directamen­t a la

El certamen se celebra a Ucraïna, que l’any passat va derrotar Rússia amb una cançó de contingut polític

final: els anomenats Big Five per la seva contribuci­ó econòmica més important a l’UER (Alemanya, Espanya, França, Itàlia i el Regne Unit) i el país amfitrió, en aquest cas Ucraïna, guanyadora del festival de l’any passat, celebrat a Estocolm. La cantant ucraïnesa Jamala es va imposar amb la cançó 1944, que evocava la deportació dels tàrtars de Crimea per Stalin, i ho va fer enviant a la tercera posició el que les cases d’apostes donaven com a favorit: el rus Serguei Làzarev amb una cançó d’amor, You are the only one. Va ser un triomf de caire polític, i va quedar clar que el festival del 2017 seria d’alt voltatge.

A la seva carta, Deltenre recorda que cap país amfitrió no ha impedit d’actuar ningú en 60 anys d’història del festival; i que l’UER vol tenir la política allunyada del festival, per la qual cosa estan “frustrats i enfadats” perquè aquest any s’està utilitzant “com a eina en la confrontac­ió en curs entre la Federació Russa i Ucraïna”.

Iúlia Samóilova, que va en cadira de rodes des que era petita a causa d’una atròfia muscular espinal, tenia previst participar amb la cançó en anglès Flame is burning. A Rússia li correspon actuar en la segona semifinal, el dijous 11 de maig. Espanya envia a Kíev el català Manel Navarro, amb el tema Do it for your lover, cantat en espanyol i anglès.

 ?? HO / AFP ?? La cantant russa Iúlia Samóilova va cantar fa dos anys a Crimea i ara Ucraïna no li permet entrar
HO / AFP La cantant russa Iúlia Samóilova va cantar fa dos anys a Crimea i ara Ucraïna no li permet entrar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain