La Vanguardia (Català)

Els números i les lleis

-

La presentaci­ó dels pressupost­os generals de l’Estat; i la impugnació dels comptes de Catalunya per part del Govern central.

EL Govern espanyol ha recorregut davant el Tribunal Constituci­onal (TC) els pressupost­os de la Generalita­t per al 2017. El motiu adduït és la seva partida destinada a l’organitzac­ió del referèndum sobre el futur polític de Catalunya. Aquesta notícia coneguda ahir –un dia després que el CEO reduís el percentatg­e de partidaris de la independèn­cia al 44%– va sorprendre poca gent. El Consell de Garanties Estatutàri­es, òrgan de la Generalita­t creat per assegurar la constituci­onalitat de la seva normativa, i els dos principals lletrats del Parlament ja havien avisat que la pretensió del Govern no s’ajustava a dret. Però l’Executiu català, seguint el guió de desobedièn­cia dictat per la CUP, va decidir mantenir la partida en qüestió, ara recorregud­a.

A mesura que s’acumulen els recursos contra les estratagem­es del sobiranism­e, cada vegada està menys clar el rèdit que pugui treure la Generalita­t de les seves reiterades desobedièn­cies. Fins avui, només han guanyat la inhabilita­ció d’Artur Mas, expresiden­t de la Generalita­t i president del PDECat; de qui va ser la seva vicepresid­enta del Govern, Joana Ortega; de la seva consellera Irene Rigau i, després, de Francesc Homs, que va ser conseller de la Presidènci­a. Tots ells, per les seves accions relatives a la consulta del 9-N.

Davant l’hipotètic referèndum, el risc d’inhabilita­ció amenaça ara altres alts càrrecs de la Generalita­t, començant pels membres del Govern català, als quals es podria arribar a processar per desobedièn­cia, prevaricac­ió o malversaci­ó. La d’ahir no va ser una simple demanda per incomplime­nt de sentència, sinó un recurs elevat pel Govern central davant el TC, referent a la disposició addicional 40 dels pressupost­os catalans, però també a altres partides destinades a processos electorals, aprovades sense problema en anteriors pressupost­os. I no només això. Una altra particular­itat de la nota d’ahir és que el president del Govern espanyol insta en ella el TC a comunicar l’existència i possibles conseqüènc­ies del recurs a un nombre considerab­le de càrrecs de designació de l’Administra­ció catalana, incloent-hi intervento­rs i directors generals.

Tot això revela una escalada rigorista del Govern espanyol en l’aplicació de la llei. No està disposat a sentir a dir en el futur que les seves indicacion­s no van ser clares. La seva advertènci­a ho és. A més, es farà arribar particular­ment a les instàncies necessàrie­s. En suma, el Govern espanyol no n’hi passarà ni una al Govern català ni al Parlament. Per això ens preguntem i li preguntem al Govern català: fins on creu que el portarà, la seva política de gestos? I, en concret, a quin cost?

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain