La Vanguardia (Català)

Que quaranta-quatre anys no són res...

- Lluís Uría

La portada d’un diari és com una instantàni­a, la foto fixa d’un moment històric. Si algun dia els diaris de paper acaben desapareix­ent com proclamen els més malastrucs, caldrà veure com se les enginyen els historiado­rs per dilucidar, bussejant en l’incessant tràfec dels milions de bits que circulen cada dia per internet –amb informació veraç, errors grollers i descarades mentides–, la cristal·lització d’un determinat estat d’opinió. Una portada és el reflex d’un instant, una condensaci­ó de la realitat. I, com a tal, pot mostrar amb inusitada cruesa la fugacitat del temps, la mutabilita­t dels homes i de les coses. Igual com desconcert­ants coincidènc­ies.

“Europe, here we come!” (Europa, ja som aquí!), titulava amb entusiasme a sis columnes, l’1 de gener del 1973, el diari britànic Daily Mail per celebrar l’ingrés del Regne Unit en la llavors Comunitat Econòmica Europea (CEE). “Durant deu anys el Mail ha fet campanya per aquest dia. No hem flaquejat en la nostra convicció que el millor i més brillant futur de la Gran Bretanya és amb Europa”, reblava el rotatiu a la primera plana. Quarantaqu­atre anys, dos mesos i vinti-nou dies després, el mateix Daily Mail reproduïa dimecres a la portada la imatge de la primera ministra Theresa May firmant la carta en què comunicava formalment a Brussel·les la decisió britànica d’abandonar la Unió Europea sota el títol “Freedom!” (Llibertat!). Quatre dècades després, el seu fervor europeista s’ha esfumat, volatilitz­at...

Però la portada del 1973 del tabloide londinenc guardava també una altra notícia cridanera, una coincidènc­ia inesperada: la detenció d’un dirigent de l’IRA (Exèrcit Republicà Irlandès), Martin McGuinness, arrestat en les proximitat­s d’un cotxe atapeït d’explosius i municions. McGuinness, que tenia en aquell moment 23 anys i era un dels dirigents de l’organitzac­ió a Derry, s’acabaria convertint amb el temps en el número dos del Sinn Féin i en un dels artífexs dels acords de pau del Divendres Sant, que el 1998 van posar fi a la guerra civil a l’Ulster. Una malaltia genètica degenerati­va li va apagar la vida el 9 de gener passat, sense temps per veure Theresa May firmant la desconnexi­ó de la UE però prou per assumir la inevitabil­itat del Brexit. Avui, la decisió britànica d’abandonar Europa –i de restablir, en conseqüènc­ia, les fronteres entre Irlanda i l’Ulster– podria acabar tirant per terra el procés de pacificaci­ó i propiciar potser l’abandoname­nt d’Irlanda del Nord del Regne Unit... Al capdavall, i a diferència del que passa amb Escòcia, l’Ulster no necessitar­ia demanar permís a Londres per celebrar un referèndum de reunificac­ió de l’illa: els acords de Divendres Sant ho preveuen directamen­t si una majoria a les dues Irlandes així ho desitja.

Quaranta-quatre anys són mitja vida per a una persona, però un sospir en la història. I una eternitat en política... Suficients perquè arguments i proclames canviïn del dret i del revés diverses vegades sense que en general ningú es posi vermell. Rectificar és de savis, diu l’adagi, no fer-ho –en funció dels variables vents polítics– sembla ser de necis, almenys des d’una determinad­a manera d’entendre la política (que és la que tenen en comú David Cameron i Theresa May). En el discurs fundaciona­l del Brexit pronunciat el 17 de gener a Lancaster House, la primera ministra britànica va prometre un “futur brillant” per al Regne Unit fora de la Unió Europea. Si fa o no fa el mateix que va fer una tal Margaret Thatcher el 16 d’abril del 1975 per defensar, al contrari, el vot a favor de la permanènci­a en el referèndum convocat pel govern de llavors, en mans dels laboristes.

“No és una sorpresa que, com a líder del Partit Conservado­r, vulgui donar el meu total suport a aquesta campanya (pel sí), ja que el Partit Conservado­r ha perseguit la visió europea gairebé tant de temps com ha existit com partit”, va declarar d’entrada Thatcher, qui va al·ludir com a precedents a Disraeli, Winston Churchill –que va defensar uns Estats Units d’Europa i en plena guerra va oferir a França una federació–, Harold Macmillan i Edward Heath. “Durant centenars d’anys els pobles de la Gran Bretanya han escrit la història. Volem que les futures generacion­s continuïn escrivint la història o que simplement la llegeixin?”, es va preguntar la futura Dama de Ferro, qui no va expressar cap dubte sobre el que s’havia de fer: romandre a Europa per influir en les seves decisions. Escoltant May semblaria que no només fos d’un altre de partit, sinó d’una altra galàxia...

És ben cert que Thatcher, des de Downing Street, viraria després cap a un euroescept­icisme actiu i faria xantatge constantme­nt a la UE –al crit de “Give my money back!” (Torneu-me els meus diners!)–, però això no fa sinó confirmar la volatilita­t de les conviccion­s europees dels tories. Potser no passaran gaires anys, quan els efectes pernicioso­s del Brexit caiguin sobre les espatlles dels que tan alegrement l’han votat, quan els britànics vegin que les velles glòries imperials no tornaran mai i que el seu “gran país” és en realitat un “país petit”, que els tornarem a veure trucant a la porta. Al capdavall, les majories també són canviants. I fràgils. Com subratllav­en unes compungide­s joves britànique­s europeiste­s en una pancarta després del triomf del Brexit, el 51,9% dels que van votar per anarse’n d’Europa –amb una participac­ió del 72,2%– només representa­ven el 37% dels electors. “I el 37% no és una majoria”.

Fa quatre dècades, Margaret Thatcher defensava vigorosame­nt la permanènci­a a Europa

 ?? KEYSTONE / GETTY ?? Margaret Thatcher, en un acte electoral a favor de la permanènci­a britànica a Europa el 1975
KEYSTONE / GETTY Margaret Thatcher, en un acte electoral a favor de la permanènci­a britànica a Europa el 1975
 ??  ?? El Daily Mail de l’1 de gener del 1973
El Daily Mail de l’1 de gener del 1973
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain