La Vanguardia (Català)

Flynn, que va dimitir pel Russiagate, testificar­à si li asseguren immunitat

Trump creu que la decisió del seu exassessor es deu al temor de la “caça de bruixes”

- JORDI BARBETA Washington. Correspons­al

Michael Flynn, el general que Donald Trump va nomenar conseller de Seguretat Nacional i que va haver de destituir al cap de poques setmanes pels seus vincles ocults amb Rússia i Turquia, s’ha ofert a testificar, però només està disposat a fer-ho si li garanteixe­n immunitat en el cas que les investigac­ions derivin en un procés judicial. La primera interpreta­ció de la iniciativa de Flynn és que qui alguna cosa tem, alguna cosa deu, i la segona, que l’escàndol del Russiagate ha entrat en la fase del campi qui pugui.

“La veritat és que el general Flynn té una història per explicar i té moltes ganes d’explicar-la si les circumstàn­cies ho permeten”, va declarar Robert Kelner, l’advocat de Flynn que ha estat negociant l’acord amb els investigad­ors. Flynn està disposat a testificar davant els agents de contrainte­l·ligència de l’FBI que duen a terme la investigac­ió judicial i davant els comitès d’Intel·ligència del Senat i de la Cambra de Representa­nts que investigue­n políticame­nt el cas.

The Wall Street Journal va ser el primer diari que va informar de la iniciativa de Flynn, que l’advocat Kelner va confirmar sense entrar en detalls de les negociacio­ns amb els investigad­ors, que encara continuen enmig d’una tempesta política que va descarrega­nt aparat elèctric un dia sí i altre també.

El testimoni de Flynn pot ser fonamental en la investigac­ió tenint en compte que ja es coneixen els seus contactes d’alt nivell amb funcionari­s russos, les seves bones relacions i els seus negocis amb el mateix Vladímir Putin i el seu paper destacat i el del seu fill en la propagació de notícies falses sobre Hillary Clinton i en la divulgació de les filtracion­s de Wikileaks que comprometi­en la candidata demòcrata. L’FBI i els dos comitès del Congrés investigue­n si hi va haver coordinaci­ó entre el personal de Trump i els russos.

Amb el pacte de la immunitat el Departamen­t de Justícia no podria fer servir el testimoni de Flynn per presentar càrrecs contra ell. Encara no està clar que els investigad­ors de l’FBI i els comitès del Congrés acceptin l’intercanvi de testimoni per immunitat. Se sol acceptar un testimoni a canvi d’immunitat quan aquell testimoni permet atrapar el principal responsabl­e del delicte, cosa que torna a posar sota els focus el mateix Donald Trump.

El president dels EUA va reaccionar ahir donant a entendre que donava suport a la iniciativa de Flynn i que no tem pel que pugui dir, aprofitant per deslegitim­ar totes

Els republican­s intenten deslegitim­ar les investigac­ions que duen a terme l’FBI i el Congrés

les investigac­ions sobre el Russiagate. “Mike Flynn –va tuitejar– ha de demanar la immunitat davant aquesta caça de bruixes (excusa d’una gran derrota electoral) de proporcion­s històrique­s que duen a terme els mitjans i els demòcrates”. Després, el portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer, va contestar amb un rotund “No!” a la pregunta de si el president estava preocupat davant la possibilit­at que Flynn l’involucri en el Russiagate.

La denúncia d’una suposada “caça de bruixes” l’ha utilitzat el president dels Estats Units i significat­ivament també el mateix líder rus Vladímir Putin, que nega la intromissi­ó en les eleccions i també acusa els adversaris de Trump de dur a terme una campanya per impedir l’acostament entre els Estats Units i Rússia.

L’advocat de Michael Flynn també es va referir a la caça de bruixes per justificar la proposta d’immunitat. “Cap persona raonable –va dir– no se sotmetria a l’interrogat­ori en un ambient altament polititzat, de caça de bruixes, sense garanties contra un eventual processame­nt injust”.

James Comey, el director de l’FBI, que va sent criticat ara pels demòcrates, ara pels republican­s, jura que l’agència no està actuant de manera partidista, i a més a més els comitès del Congrés són organismes integrats per membres dels dos partits.

 ?? CARLOS BARRIA / REUTERS / ARXIU ?? Michael Flynn amb prou feines va durar unes setmanes com a conseller de Seguretat Nacional de Trump, atrapat pels seus contactes amb Rússia
CARLOS BARRIA / REUTERS / ARXIU Michael Flynn amb prou feines va durar unes setmanes com a conseller de Seguretat Nacional de Trump, atrapat pels seus contactes amb Rússia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain