La Vanguardia (Català)

Els EUA mantindran les sancions a Rússia per l’annexió de Crimea

- Brussel·les. Servei especial

Els Estats Units mantindran les sancions a Rússia per la guerra d’Ucraïna fins que Moscou no compleixi amb els acords de Minsk i torni a Kíev la península de Crimea, que es va annexionar el 2014. El secretari d’Estat dels Estats Units, Rex Tillerson, ho va anunciar ahir a l’OTAN, durant la reunió que els ministres d’Exteriors de l’Aliança van mantenir a Brussel·les amb el seu homòleg ucraïnès, Pavlo Klimkin.

Els presumptes llaços entre Rússia i el president dels Estats Units, Donald Trump, que l’FBI està investigan­t, i el fet que el nou mandatari evités en ocasions criticar l’annexió de Crimea havien aixecat les sospites que Washington pogués arribar a eliminar les sancions. Però les paraules de Tillerson van aclarir els dubtes: “Les sancions relacionad­es amb Crimea han de seguir en vigor fins que Rússia torni el control de la península a Ucraïna”.

També va demanar a Moscou que “exerceixi la seva influència” sobre els separatist­es prorussos de l’est d’Ucraïna, on el conflicte contínua amb alts i baixos. Segons les últimes estimacion­s de l’ONU, des que la guerra va començar fa tres anys han mort més de 9.000 persones. I a les armes cal afegir el bloqueig comercial contra les regions insurgents a què dona suport el Govern d’Ucraïna, com a nou mecanisme de pressió.

El ministre d’Exteriors ucraïnès va agrair el “fort” avís dels Estats Units a Rússia i va demanar a Tillerson que el seu país s’impliqui més en Ucraïna: “Més assistènci­a en seguretat dels Estats Units ajudaria definitiva­ment la nostra lluita contra l’agressió russa”.

En la primera visita de Tillerson a l’OTAN no tot van ser crítiques a Rússia. Un dels missatges amb què va arribar a Brussel·les va ser demanar als aliats que augmentin la despesa en defensa, com ja havia fet el cap del Pentàgon, James Mattis, el mes de febrer passat. En la cimera de Gal·les, els països de l’OTAN es van comprometr­e a gastar un 2% del PIB en defensa per al 2024, però Donald Trump vol accelerar el calendari.

El nou president dels Estats Units acudirà per primera vegada a l’OTAN el pròxim 25 de maig, quan se celebri la cimera de líders de l’Aliança. Segons Tillerson, l’objectiu d’aquella reunió hauria de ser “acordar que per a finals d’any, tots els aliats hagin complert les directrius d’aquell compromís o hagin desenvolup­at plans que clarament” demostrin que la meta podrà assolir-se. Actualment, són només sis països els que compleixen aquell compromís.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain