La Vanguardia (Català)

Llum verda d’Israel a la primera colònia a Cisjordàni­a en 20 anys

- JERUSALÉN Redacció i agències

Fa un mes el president nord-americà, Donald Trump, va demanar al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que frenés “de moment” la construcci­ó de colònies a Cisjordàni­a. Tot i això, dijous a la nit el Govern israelià, per unanimitat, va donar llum verda a aixecar un assentamen­t, el primer en els últims vint anys.

Ara, les quaranta famílies de colons que al principi d’any van ser expulsades de la colònia d’Amona –un assentamen­t que el Tribunal Suprem israelià va ordenar demolir perquè s’havia construït sense permís– tindran una nova llar en un turó anomenat Geulat Zion, al costat de l’assentamen­t de Shilo.

Des que Trump va assumir la presidènci­a dels EUA el mes de gener passat, Netanyahu ha impulsat la construcci­ó de milers d’habitatges per als colons a Cisjordàni­a. Actualment, més de 600.000 jueus viuen en terres que els palestins reclamen com a pròpies, en assentamen­ts que la comunitat internacio­nal considera il·legals, encara que Israel opina el contrari.

La negociador­a palestina Hanan Ashrawi va assenyalar que “els esforços continuats d’Israel per expandir els assentamen­ts il·legals tenen l’objectiu de desplaçar els palestins i substituir Palestina pel Gran Israel. Aquesta pràctica ha d’enviar un gran missatge als governs de tot el món perquè intervingu­in tot seguit i adoptin mesures de càstig fortes contra Israel”.

António Guterres, secretari general de l’ONU, va expressar la seva “decepció i alarma”. Mitjançant un portaveu, va condemnar “l’acció unilateral” d’Israel perquè “amenaça la pau i soscava la solució de dos estats”.

Aquesta solució, que el president Trump tampoc no prioritza, és cada dia més difícil. Això és el que pensa el moviment Pau Ara. “Netanyahu –van dir– és ostatge dels colons i anteposa la seva pròpia supervivèn­cia política als interessos d’Israel. Cedint a la pressió dels colons, Netanyahu acosta els israelians i els palestins a la realitat d’un Estat i apartheid”.

Mentre que els colons israelians estan subjectes a la legislació civil israeliana, els palestins, malgrat viure al seu propi territori, es regeixen pel codi militar israelià.

Fins ara, el Govern de Netanyahu havia ampliat les colònies –1.992 habitatges nous en quatre assentamen­ts en les últimes setmanes– o havia transforma­t en públiques les terres privades palestines sobre les quals els colons construeix­en assentamen­ts il·legals fins i tot per a la justícia israeliana.

Tot i això, és la primera vegada en vint anys que aprova la construcci­ó d’un nou assentamen­t, que, com la majoria, serà ocupat per jueus ortodoxos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain