La Vanguardia (Català)

Puigdemont avisa l’Estat que la impugnació no aturarà el referèndum

El president qualifica d’“absurd” el recurs del Govern central contra el pressupost

- Nova York / Barcelona FRANCESC PEIRÓN ÀLEX TORT

Res de nou a l’oest. A Carles Puigdemont no el va sorprendre gens ni mica la decisió del Consell de Ministres de recórrer al Tribunal Constituci­onal contra la disposició addicional sobre el referèndum, així com tres partides referides a processos electorals, consultes populares i processos de participac­ió. Redoblant l’aposta, el president de la Generalita­t va assegurar que “també és previsible que el Govern continuï endavant perquè Catalunya exerceixi el dret a l’autodeterm­inació”.

Per al Govern no hi ha marxa enrere. “O referèndum o referèndum”, va assegurar a l’octubre, i sota aquesta premissa va afirmar des de la seu de la Delegació de la Generalita­t de Catalunya a Nova York que l’Executiu català tirarà endavant “un compromís irrenuncia­ble”. “El que esperaríem del Govern espanyol és que col·laborés en l’exercici d’aquest compromís democràtic, no que posés pals a les rodes”. I, malgrat aquestes dificultat­s, Puigdemont va assegurar que el Govern espanyol no ho podrà evitar.

El president, en la seva última jornada oficial del seu periple per la Costa Est dels Estats Units, va remarcar que el Govern té un ampli marge de maniobra en el marc dels pressupost­os i en el que està vigent al Parlament.

“És bastant absurd”, va respondre sobre l’acció de la Moncloa contra aquelles partides referents a altres consultes electorals. “Tinc la facultat constituci­onal de convocar eleccions en el moment que em sembli oportú, demà mateix podria convocar eleccions i podria firmar el decret de dissolució del Parlament de Catalunya i que hi hagi eleccions autonòmiqu­es. Què vol dir, que no ho puc fer? M’han suspès aquesta competènci­a?”, es va preguntar retòricame­nt, i va afegir que “el Govern espanyol faci el que vulgui però no podrà aturar ni menysprear ni l’autogovern de Catalunya ni la voluntat dels catalans”.

Per Puigdemont, “el que vulgui ser Catalunya ho decidiran els catalans”. Per tant, per molt que es congelin aquestes partides hi ha marge als pressupost­os i va subratllar que el Govern “plantarà cara a aquests recursos, ens defensarem”.

Tampoc l’amenaça de la via penal llançada pel Govern espanyol no va semblar intimidar-lo. Fins i tot va ironitzar amb els requerimen­ts judicials que ha rebut fins ara: “Crec que en tenim quatre –va assenyalar–, ara potser quan arribi em trobaré un cinquè. Anirem acumulant els requerimen­ts, encara que això no ajuda a solucionar el problema. Més aviat l’agreuja”. Segons la seva opinió, si el Govern central emprèn aquesta ruta, només “contribuir­à a engrandir el problema, no pas a resoldre’l: el farà més gran”.

En la mateixa línia, el Departamen­t de Economia, responsabl­e de l’elaboració dels pressupost­os, no es mostra preocupat per la impugnació, ja que la reacció del Govern espanyol “era d’esperar”. El vicepresid­ent del Govern, Oriol Junqueras, va voler valorar que els comptes incremente­n en 1.355 milions d’euros la despesa social, i es va queixar que “l’Estat a cop de decret impugna la llibertat dels ciutadans”. A més, va recordar que tots els pressupost­os, incloent-hi els de l’Estat, sempre preveuen partides per a processos electorals i consultes, raó per la qual va criticar que si ara el Govern porta els comptes al TC “és per posar totes les traves que pot a la bona feina del Govern”.

ERC celebra avui el seu consell nacional, en què el seu president es referirà novament al recurs presentat per l’Executiu espanyol. Amb tot, la conselleri­a crida a la prudència i prefereix esperar i veure com se succeeixen ara els esdevenime­nts. De tota manera, en la línia del que ha expressat Puigde-

Junqueras respon a Rajoy que els comptes sempre han inclòs partides per a consultes i processos electorals

mont, Economia argumenta que “hi ha un mandat democràtic” de la ciutadania, per la qual cosa el procés català tirarà endavant. Des del Govern dubten de la base jurídica del recurs i alerten que Europa pot “llançar-se a sobre” del Govern de Mariano Rajoy, ja que “teòricamen­t, amb aquestes partides suspeses, si al president de la Generalita­t se li ocorre convocar eleccions, com se celebren?”.

De tota manera, el Govern català té clar que no depèn de la suspensió del TC d’aquestes partides pressupost­àries que se celebri o no un eventual referèndum d’autodeterm­inació.

 ?? RAFA GARRIDO / ACN ?? Raül Romeva i Carles Puigdemont entrant a la Delegació del Govern a Nova York
RAFA GARRIDO / ACN Raül Romeva i Carles Puigdemont entrant a la Delegació del Govern a Nova York

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain