La Vanguardia (Català)

La casa de tots

- Carme Forcadell

Vivim moments transcende­ntals, de gran intensitat. La situació política genera nous escenaris, nous desafiamen­ts que exigeixen flexibilit­at i inventiva per resoldre’ls. També pel que fa al Parlament. Un Parlament, cal recordar-ho, plural i divers, fet que cal viure com una riquesa a preservar en cada debat, en cada iniciativa parlamentà­ria. La veu de tots els grups és imprescind­ible perquè represente­n la societat catalana i, per tant, la seva paraula sempre ha de ser lliure.

Aquesta és la voluntat que em regeix dia rere dia des que vaig tenir l’honor d’accedir a la presidènci­a del Parlament: defensar la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa de tots els diputats i diputades, pensin com pensin. Amb paraules i, sobretot, amb fets. I ja des de l’inici: la primera decisió que vaig prendre en arribar a la presidènci­a va ser convidar a les reunions de la Mesa aquells partits que no hi tenen representa­ció perquè les seves opinions també hi siguin presents.

I aquesta voluntat es referma als plens. També els que han estat més abrandats, amb més electricit­at política, com pot ser el dels pressupost­os. Als que han tingut més objeccions, tothom s’hi ha pogut expressar amb absoluta llibertat, com no pot ser d’altra manera, i ha pogut fer paleses les seves opinions, al representa­r el sentiment d’una part de la Cambra i, en conseqüènc­ia, de la ciutadania.

Alhora, cal vetllar perquè aquesta voluntat d’obertura sigui compatible amb l’ordre del ple a partir de les pautes establerte­s, i amb el compliment del reglament. És evident que tothom és humà, i que les crides a l’observança del reglament mai deixen content a tothom, però mai s’han fet ni es faran amb la voluntat de limitar el debat, sinó tot el contrari.

Perquè els drets fonamental­s dels diputats i diputades en l’exercici de les seves funcions s’han de respectar sempre, malgrat les pressions de l’Executiu espanyol, que pretén solucionar un conflicte polític mitjançant els tribunals. Per això, quan s’exigeix a la Mesa que es converteix­i en un òrgan censor, que limiti els temes de debat al Parlament, diem no. No a les llistes negres per intentar amagar una situació política que és ben real, al carrer i a les institucio­ns. No a judicialit­zar un conflicte d’arrel purament política que, com ens demostra l’exemple escocès, cal resoldre políticame­nt. I, a la vegada, diem sí. Sí a la llibertat d’expressió, sí al dret de participac­ió, sí a la defensa de la inviolabil­itat del Parlament com a espai de lliure debat sense coaccions i amenaces. Sí a la democràcia.

Al Parlament s’hi ha de poder parlar de tot, perquè això és el que els ciutadans i ciutadanes esperen que fem en una Cambra legislativ­a: debatre, confrontar idees, opinar i votar. És

Al Parlament s’hi ha de poder parlar de tot, perquè això és el que esperen els ciutadans i ciutadanes

l’essència del parlamenta­risme el que està en joc, i l’únic vencedor, sense fissures, ha de ser el debat democràtic. I si el preu a pagar per aquesta defensa és la persecució per part d’aquells que pretenen silenciar els problemes en comptes de cercar solucions, és un preu que cal pagar gustosamen­t.

El Parlament té un element preuat que cal conservar de totes totes: la cordialita­t generalitz­ada més enllà de les disputes polítiques. Per això, ens hem de conjurar per estar tots a l’altura, defensant amb rigor, passió i tota la contundènc­ia necessària els legítims posicionam­ents polítics, i fer-ho a la vegada amb respecte. Ens ho devem per ser dignes representa­nts dels ciutadans d’aquest país.

De ben segur que l’escenari polític comportarà nous moments d’alt voltatge polític a la Cambra. I aquesta no és una mala notícia si canalitzem el debat des de la serenitat i el respecte. Perquè la confrontac­ió democràtic­a, el debat apassionat i l’intercanvi d’idees són símptoma d’una societat viva i amb voluntat d’aprofundim­ent democràtic. Són el senyal inequívoc d’un país que, malgrat les dificultat­s, continua avançant en drets, llibertats i democràcia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain