La Vanguardia (Català)

El PSOE inicia avui la cursa de les primàries amb les espases enlaire

Susana Díaz i Patxi López assisteixe­n a un comitè federal sota l’ombra de Sánchez

- Madrid

Sis mesos després que Pedro Sánchez es veiés forçat a dimitir com a líder del PSOE –“No va ser enderrocat, va ser derrotat”, precisa Tomás Gómez–, els prop de 300 delegats que van protagonit­zar aquell caòtic comitè federal tornen avui al lloc del crim. La gestora que va prendre aquella nit els comandamen­ts de Ferraz va dissenyar un calendari que tenia, com a primer objectiu, apaivagar la ràbia que van provocar aquells fets. També “l’incendi interior que ens està consumint”, en paraules de Javier Fernández. Però el mateix Sánchez –ara “ressuscita­t, com Llàtzer i Crist”, segons ironia del seu assessor Andrés Perelló– continua entossudit que ningú no oblidi aquella nefasta jornada de fa sis mesos: “A la militància no ens va agradar el que es va fer ni com no es va fer!”, clama en els seus mítings.

De fet, el record d’aquell convuls comitè federal és el pilar del seu discurs per intentar recuperar el càrrec perdut. Una estratègia “molt equivocada”, però, segons asseguren els adversaris de Sánchez: “Ell va ser el màxim responsabl­e d’aquella vergonya, de manera que hauria de ser el primer interessat que s’oblidés”, adverteixe­n.

El comitè federal serà avui l’escenari en què es veuran les cares, ja com a candidats in péctore, dos dels aspirants, l’andalusa Susana Díaz i el basc Patxi López. Sánchez ja té plaça per tota la vida en aquest òrgan del partit, però no és costum dels ex-secretaris generals d’anarhi ni tampoc se l’espera. Sí que hi aniran dirigents ara integrats als equips dels tres aspirants. I les espases estan enlaire.

Els fidels a Sánchez, de fet, no descarten que avui hi pugui haver friccions: “Ho anirem veient”. I també afins a Díaz esperen sortides de to: “Alguna cosa diran, per mantenir el fragor de la seva penosa batalla”, avisen. Encara que els seguidors de Díaz insisteixe­n que l’estratègia dels pedristes de “qüestionar tots els passos del procedimen­t” no és sinó un “símptoma clar de debilitat”.

Les espases estan enlaire. Però la reunió que ahir va fer Mario Jiménez amb tots els secretaris d’organitzac­ió de les federacion­s del PSOE –i el del PSC, Salvador Illa–, va ser tranquil·la, “sense discussion­s”, cosa que seria un indicatiu per a la cita d’avui. “Quan les reunions dels secretaris d’organitzac­ió són tenses, es trasllada després al comitè federal. Però no ha estat així”. I això que entre els reunits hi havia membres de l’equip de Díaz –l’andalús Juan Cornejo o l’aragonesa Pilar Alegría–, de Sánchez –el navarrès Santos Cerdán– i de Patxi López –el basc Miguel Ángel Morales o el madrileny Enrique Rico– . Tots van acordar el calendari del procés de primàries que avui aprovarà el comitè federal. Així, està previst que ni tan sols hagi de ser votat, sinó que es ratifiqui per assentimen­t, cosa que evitarà, això sí, que es visibilitz­in les majories i minories existents al màxim òrgan del PSOE entre congressos, ara davant la tensa lluita de les primàries.

El primer termòmetre sobre l’equilibri de forces entre els aspirants en aquesta batalla serà en tot cas el 5 de maig, quan quedin proclamats provisiona­lment els candidats que hagin superat el llistó del 5% d’avals de la militància –uns 9.000– després del procés de recollida de firmes que es produirà entre el 20 d’abril i el 4 de maig. La campanya pròpiament dita tindrà lloc entre el 9 i el 20 de maig. Aquells dies se celebrarà l’únic debat previst entre els tres aspirants. I el 21 de maig serà la votació, on tots els militants socialiste­s al corrent del pagament de la seva quota podran elegir el seu pròxim secretari general.

El cens es tanca oficialmen­t avui, tot i que no se sabrà definitiva­ment fins al 28 d’abril. I algun dels reunits ahir a Ferraz ja va donar per fet que, per primera vegada en molts anys, aquest cens experiment­arà un increment en el nombre d’afiliats. L’última vegada que es va tancar, l’any passat per a la consulta sobre l’acord d’investidur­a amb Ciutadans, era de 189.256 militants. “És normal que el cens creixi, perquè hem vist un gran interès de la gent per participar en aquest procés”, diu un dirigent afí a Susana Díaz. “S’està detectant afiliació aquests dies”, corrobora un càrrec fidel a Pedro Sánchez. De manera que alguna cosa bona per al PSOE portarà, almenys, un procés que ja molts temen que mantindrà dividits els socialiste­s l’endemà de tancar-se.

La batalla dels avals, el primer termòmetre, es dirimirà entre el 20 d’abril i el 4 de maig El cens del PSOE podria augmentar per primer cop després de molts anys de caigudes

 ?? JOSE MANUEL VIDAL / EFE ?? Susana Díaz ahir en un acte de la Junta d’Andalusia
JOSE MANUEL VIDAL / EFE Susana Díaz ahir en un acte de la Junta d’Andalusia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain