La Vanguardia (Català)

Fachin fa esclatar Podem amb la negativa a negociar amb els comuns

Iglesias i el seu equip van intentar una solució in extremis per evitar la fractura

- Madrid

Intensa activitat telefònica i digital Madrid-Barcelona la d’ahir a Podem. Fins i tot la mitjanit en què va expirar el termini per presentar llistes al projecte d’Ada Colau i els comuns, Pablo Iglesias i el seu equip van intentar –sense èxit, al tancament d’aquesta edició– alguna solució que impedís que Podem saltés fet a miques, després de la decisió d’Albano-Dante Fachin, secretari general de Podem, de partir peres amb els comuns.

Ahir, diversos sectors de la secció catalana de Podem van treballar també per tractar que Fachin fes un pas a un costat i cedís el timó a un company que reconduís la situació. Durant tot el dia va sonar el nom del seu estret col·laborador, Joan Giner, a qui s’atribueix haver aconseguit un pacte in extremis dimecres a la nit per evitar la ruptura amb un pacte que satisfeia totes les parts –inclosa l’executiva estatal, que a aquelles hores ja pilotava amb preocupaci­ó el que passava a Barcelona–. Però, a l’últim moment, Albano-Dante Fachin no va acceptar l’acord i va anunciar la retirada de la seva llista per a la nova formació política que havia de fusionar els comuns d’Ada Colau i Xavier Domènech amb els podemistes de Fachin i les restes de l’ecosociali­sme català, d’on són procedents els quadres amb més experiènci­a.

Dijous, Pablo Iglesias, visiblemen­t disgustat amb el descarrila­ment d’un procés que es va enverinar inexplicab­lement des del principi per la col·lisió dels interessos d’uns i els principis d’altres, enviava un missatge públic i inequívoc a Fachin perquè tornés a la taula de negociació, però per a sorpresa de tots, el líder de Podem descartava la idea adduint que no hi havia cap taula a la qual asseure’s i reiterava les seves acusacions de deslleialt­at als comuns.

El secretari general de Podem es va aplicar ahir del matí a la nit a intentar evitar un ridícul històric: que cinc minuts abans de dissoldre’s en una nova formació, Podem esclati en mil trossos. Perquè la retirada de la llista de Fachin a les primàries no ha provocat que el sector crític de Jéssica Albiach renunciés a presentar la seva pròpia llista, ni tampoc que diversos membres de Podem es presentin en la que encapçala Xavier Domènech. Fachin amenaçava de fer-los fora tots si mantenien la concurrènc­ia al nou partit, fet que resultaria en la paradoxa que fossin expulsats d’una formació

Sectors de Podem intenten sense èxit apartar Fachin per reobrir la negociació amb els comuns

política que, en teoria i segons els plans assumits per totes les parts, no hauria d’existir com a tal d’aquí un mes i mig.

Fachin encara pretén que Podem es presenti en coalició amb els comuns quan es convoquin les eleccions catalanes, una cosa a què tant els comuns com ICVEUiA es neguen expressame­nt. En tot cas, aquella presumpta negativa és el menor dels problemes a què s’enfronta Podem, atès que el mercat electoral català els obliga a coalitzar-se. Però la situació s’ha tornat tan endimoniad­a que ara mateix ni tan sols es pot descartar la dissolució, per pura dispersió, de Podem, ja que, d’una banda, els crítics ja han anunciat la seva decisió d’integrar-se al projecte dels comuns, i, de l’altra, el nefast resultat de les negociacio­ns ha anat reduint els suports interns d’un secretari general que ja era qüestionat molt abans de començar-les.

 ?? NÚRIA JULIÀ / ACN ?? Albano-Dante Fachin, al centre, en el curs de la roda de premsa de dijous passat
NÚRIA JULIÀ / ACN Albano-Dante Fachin, al centre, en el curs de la roda de premsa de dijous passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain