La Vanguardia (Català)

Pressupost­os per al 2017

-

LA clau del projecte de pressupost­os generals de l’Estat aprovat ahir pel Consell de Ministres rau en el mantenimen­t de gairebé el mateix nivell de despesa que l’any passat i en una previsió d’ingressos tributaris que es dispara, amb un augment del 7,9% sobre el 2016, que suposa situar la recaptació al mateix nivell que hi havia abans de la crisi, fa deu anys.

L’important augment de la recaptació es produeix a l’empara de la continuïta­t d’un robust creixement econòmic, per quart any consecutiu, i que probableme­nt serà superior al 2,5%. Amb això, si les despeses públiques no es desvien, es podrà complir folgadamen­t l’ estricta reducció del dèficit públic compromesa per a aquest any, que hauria de baixar fins al 3,1% del producte interior brut (PIB). D’aquesta manera, els comptes públics faran un gran pas cap a l’equilibri, després de l’enorme desfasamen­t assolit fa sis anys i que va arribar a superar el 9% del PIB.

El més important de l’escenari en què se sustenten els comptes públics és la creació d’ocupació prevista, que pot superar els 500.000 nous llocs de treball un any més, i situar la xifra d’ocupats en dinou milions de persones, cosa que permetrà reduir la taxa d’atur fins al 16,6%, deu punts menys de la que es va assolir en plena crisi.

La notable creació d’ocupació aconseguid­a en l’economia espanyola és el que possibilit­a que, després de les rebaixes fiscals realitzade­s els últims dos anys, la recaptació per l’impost sobre la renda sigui novament la que més creix en termes absoluts, amb un augment d’un 7,7%, juntament amb la de l’IVA –com a conseqüènc­ia del consum més gran–, que pujarà un 7,3%, i que totes dues se situïn en nivells superiors als del 2007. La recaptació per impostos especials creixerà un 4,6% i també tornarà als nivells de fa deu anys. Els ingressos per l’impost de societats, en canvi, malgrat que són els que més augmenten en termes relatius, un 12,6%, es troben a la meitat dels que es registrave­n el 2007, degut encara a l’impacte de la crisi en la reducció de les bases imposables.

Des del vessant de la despesa destaca la contenció del sou dels funcionari­s, que pujarà l’1% davant una inflació mitjana prevista de l’1,5%, i que es compensa amb un important augment de l’oferta d’ocupació pública. Malgrat que la despesa contemplad­a en el projecte de pressupost­os és similar a la del 2016, sense retallades, es millora el finançamen­t de les autonomies i, en virtut de l’acord amb Ciutadans, també augmenten l’ajuda a la dependènci­a, la lluita contra el frau, la justícia, les polítiques actives d’ocupació i la recerca i desenvolup­ament, i s’hi afegeix el descens de l’IVA cultural del 21% al 10% en els espectacle­s en directe.

A aquestes altures de l’any, i amb un horitzó d’entrada en vigor al juny, no es pot demanar gaire més als pressupost­os per al 2017. L’important, ara, és que el Govern espanyol aconseguei­xi els suports polítics necessaris perquè el Parlament els aprovi. Si no fos així, el president Rajoy no estaria obligat a convocar eleccions i podria continuar amb els pressupost­os prorrogats, però el país donaria un senyal clar d’ingovernab­ilitat que no seria bo per a l’estabilita­t i la confiança, ni interna ni externa, que són tan necessàrie­s per consolidar la recuperaci­ó econòmica i la creació d’ocupació que es registra actualment. El PSOE i Podem han anunciat sengles esmenes a la totalitat del projecte, per la qual cosa el PP manté obertes les negociacio­ns per aconseguir els vots –a més del suport ja pactat amb Ciutadans– del PNB, Coalició Canària i Nova Canàries i aconseguir prou majoria per derrotar aquestes esmenes a la totalitat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain