La Vanguardia (Català)

Cop d’Estat

- Pilar Rahola

Des que el chavisme va arribar al poder no hi ha hagut fre a la imaginació. Tota aberració sembla possible en un país que viu en el límit permanent del cop d’Estat, però no contra el Govern, sinó del Govern contra la democràcia. Els atropellam­ents contra les llibertats dels veneçolans se succeeixen mentre les presons s’omplen de presos polítics i el nombre de morts en les manifestac­ions engrosseix l’èpica de l’oposició. Es tanquen mitjans de comunicaci­ó, es prohibeixe­n partits, es pressiona i amenaça els empresaris i, mentre creix la verborrea populista, les cues per aconseguir menjar, aigua i bombones de gas ocupen la major part del temps. A més, els talls de llum, permanents a l’interior, ja han arribat a Caracas, i si hi ha malalts a casa l’odissea per aconseguir algunes medecines bàsiques s’ha convertit en una aven-tura tràgica. Només es troben al mercat negre i els preus, en relació amb els salaris mínims, són impagables. Veneçuela sagna per els costats, i el règim no només es manté inflexible sinó que accelera la seva tirànica transforma­ció.

Una transforma­ció que, amb la decisió del Tribunal Suprem d’inhabilita­r

Veneçuela consolida el seu autocop, definitiva­ment convertida en la Turquia de Llatinoamè­rica

l’Assemblea Nacional i desposseir-la de totes les seves competènci­es, ha arribat al paroxisme. Segons el règim chavista, el Parlament veneçolà, dominat per l’oposició, està “en situació de desacatame­nt i d’invalidesa” i per aquest peregrí motiu, segons la sentència 156, la Sala Constituci­onal del TSJ es converteix en Parlament per “garantir l’Estat de dret”. De cop, el chavisme ha destruït el poder legislatiu, ha arrabassat la immunitat parlamentà­ria als diputats (ara més vulnerable­s a la repressió política que ja patien, amb l’antecedent proper de l’empresonam­ent del diputat Gilber Caro) i ha concedit atribucion­s especials al president Maduro en matèria penal, militar, econòmica, civil i política. I tot això després de prohibir el referèndum que demanava de revocar-lo i de paralitzar les eleccions a les governacio­ns i a les alcaldies, amb una frase de Maduro per a la història: “La prioritat no és fer eleccions, sinó recuperar l’economia”.

Com si la gestió de l’economia, en democràcia, no depengués de qui guanya a les urnes. Amb aquest darrer i delirant acte despòtic, Veneçuela consolida el seu procés de desmantell­ament de la democràcia, definitiva­ment convertida en la Turquia de Llatinoamè­rica.

En aquest punt, la qüestió és saber què passarà a l’exterior, i si bé la reacció dels Estats Units i dels països de l’OEA podria ser contundent, també és cert que el règim s’apuntala en els seus acords amb la Xina i Rússia, més enllà dels seus coqueteigs històrics amb l’Iran. És possible, per tant, que no li preocupi l’aïllacioni­sme cap al qual s’aboca, cosa que deixa els veneçolans al llindar d’una situació tremenda i preocupant.

El chavisme s’ha tret la màscara i ha confirmat el que ja sabíem: darrere d’ella hi havia el feixisme.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain