La Vanguardia (Català)

Impost de succession­s

-

El 21 de març passat, al matí, passant per davant de l’edifici de l’Ajuntament de Reus, vaig veure un cartell enganxat a la façana que, amb lletres grosses, posava: fora els impostos de succession­s.

Penso que reflecteix el sentiment de moltes persones contra l’impost de succession­s, agreujat a Catalunya per una reforma de la Generalita­t de l’any 2014, que en molts casos és confiscato­ri dels estalvis i béns que el causant ha de deixar quan mor i que voldria que passessin als seus successors, més encara quan aquests són persones del seu entorn i que sovint els han ajudat amb la seva col·laboració. Gravar amb aquest impost és no aplicar el principi jurídic non bis in ídem, sent particular­ment confiscato­ri si també han d’heretar certes persones del nucli familiar com són germans o nebots, així com poc just si els que hereten són gent gran.

Tampoc no és just com es calcula el valor dels objectes d’ús personal i el parament de casa segons instruccio­ns de la mateixa Generalita­t que dificulten provar la realitat. Si se segueix aplicant aquest impost com ara, podria fer disminuir l’esperit d’estalvi i per contra fomentar l’egoisme i el malgastame­nt, i més si es pensa que gaudint-ho tot en vida encara es podrien rebre ajudes de serveis o fons públics, cosa que seria difícil si un s’esforça per estalviar i tenir uns béns per als seus successors.

JOSEP M. JUNCOSA SECALL

Reus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain