La Vanguardia (Català)

Viatge sentimenta­l

- Josep Cuní

Pocs dies després de la contundent victòria del PSOE del 1982, el Miguel va entrar a l’estudi de Ràdio Barcelona lluint la bandera d’Espanya a la corretja del rellotge. Estava de moda exhibir al voltant del canell petites xapes al·legòriques de múltiples causes. El vaig visualitza­r mentre posava en marxa el control tècnic per començar el programa que vam compartir durant alguns anys. Al preguntar-li per aquella ostentació d’espanyolit­at, ell, socialista militant i proselitis­ta, em va deixar anar que ja era hora de reivindica­r un símbol de tots. La reclamació era tan lògica com extemporàn­ia a ulls dels qui vèiem superada la nostra joventut per una sobredosi d’idees acabades d’incorporar que el temps va demostrar mal compreses. Tan forta era aquella aposta pels fidels del tàndem Felipe González-Alfonso Guerra que les seves conseqüènc­ies les continuem escoltant després a l’hora de retallar estatuts i parlar de la unitat d’Espanya.

Una cosa semblant va succeir quan es va publicar l’àlbum Blowin’ away de Joan Baez. La veu compromesa amb la protesta social i pacífica dels Estats Units apareixia a la portada enfundada en una granota com d’astronauta però amb casc i ulleres de pilot primerenc de la història de l’aviació. A la màniga esquerra, un adhesiu amb la bandera del seu país, que per als anticapita­listes del moment va suposar una bufetada considerab­le. El contraatac, ferotge. I davant l’acusació d’haver-se venut al sistema, la constataci­ó que aquest ho acaba integrant tot.

Aquí tenim Podem lamentant que una de les causes de la seva recent pugna interna publicada s’ha degut a un excés de transparèn­cia. Per això, després de Vistalegre 2, han imposat un lògic fer pinya i una menor transmissi­ó de les seves decisions. En aquell disc en qüestió, Baez versionava Cry me a river, un estàndard que abans havien interpreta­t Ella Fitzgerald o Ray Charles i que després farien Barbra Streisand o Justin Timberlake, perquè els clàssics ho són per això i hi són perquè els puguin adaptar els qui vulguin.

Això és el que ha anat fent Bob Dylan els últims anys. Com si es tractés d’un joc, la veu de la consciènci­a ianqui ha reivindica­t Frank Sinatra comparant-lo amb “la muntanya que tot cantant ha d’escalar encara que es quedi a mig camí”. I ara ho rebla amb un triple àlbum d’estudi aparegut ahir en el qual dona curs al bagatge de la seva infantesa. A cavall d’una gran banda entona trenta composicio­ns contra les quals suposadame­nt s’havia revelat als anys seixanta mentre es convertia en la veu de la contracult­ura que denunciava una cosa melindrosa titulada Strangers in the night.

Escoltant-lo, un pot buscar arguments de tota mena i els hereus de la revolució pendent, justificac­ions malèvoles. Als seus predecesso­rs els semblarà, simplement, Sentimenta­l journey. Una de les cançons.

Els clàssics hi són perquè els pugui adaptar qui vulgui, i per això ho són

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain