La Vanguardia (Català)

Barcelona busca responsabl­es del nyap de les Glòries

L’entrada en crisi del projecte obliga a aprovar per unanimitat una comissió d’investigac­ió

- SILVIA ANGULO Barcelona

El forat negre de la plaça de les Glòries amenaça de fer-se més i més gran i no precisamen­t per la perforació dels túnels. La crisi desencaden­ada per l’auditoria tècnica, en la qual s’assenyala a les constructo­res com a principals responsabl­es del sobrecost i els retards, i les negociacio­ns per rescindir el contracte d’obres van derivar ahir en l’obertura una comissió d’investigac­ió sobre l’adjudicaci­ó de les obres. El ple municipal va aprovar per unanimitat aquesta proposta presentada per Ciutadans a fi d’aclarir responsabi­litats polítiques sobre el disbarat que s’està produint a la plaça.

El regidor de Patrimoni i Arquitectu­ra, Daniel Mòdol, autor del primer projecte de transforma­ció de la plaça, va assegurar ahir que existeixen informes municipals –alguns d’elaborats per ell mateix– que desaconsel­laven les obres per la seva complexita­t i que advertien ja del mal estat dels túnels d’Adif. El regidor del grup socialista va posar noms i cognoms als responsabl­es polítics de la situació en què es troba ara la plaça. Va dir que era la “crònica d’un fracàs anunciat” i va assegurar que personalme­nt s’havia reunit amb el llavors tinent d’alcalde d’Urbanisme, Antoni Vives, i l’arquitecte en cap, Vicente Guallart, per explicar-los el que podria passar i està passant ara. “No en van fer cas, i tenim un problema molt greu”, va apuntar després de defensar la feina feta per les constructo­res i per Bimsa, l’empresa municipal que controla les obres. També va assegurar que aquestes “costaran exactament deu vegades més del que s’havia previst” en el primer projecte, quan la factura s’estimava en 10 milions.

L’acusació directa als antics responsabl­es d’Urbanisme del govern de CiU va causar malestar entre les files de l’ara grup demòcrata. El regidor Jordi Martí va aconsellar a Mòdol “matisar” les seves paraules, ja que va cobrar per aquest projecte i n’era part implicada. Una vegada acabat el ple, els demòcrates van presentar un prec dirigit al govern municipal en el qual reclamen els informes sobre la viabilitat del projecte. Aseguren que estan convençuts que aquests informes de Bimsa no existeixen. Els esmentats estudis podrien presentar-se en la comissió d’investigac­ió que, segons van apuntar fonts municipals, podria fer la seva primera reunió la setmana que ve.

També es va parlar de la vinculació de l’adjudicaci­ó de les obres amb la trama del 3%. La presidenta del grup de Cs, Carina Mejías, va exigir no cedir al xantatge de les empreses que executen una obra que està sota sospita i que es va adjudicar per molt menys del que s’havia pressupost­at. En la mateixa línia es va pronunciar la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, que va reclamar un canvi normatiu per evitar “un sistema pervers de licitació” en el qual les ofertes més barates solen guanyar els contractes.

Sanz va assegurar que ben aviat es coneixeran els resultats de l’informe jurídic que analitza el contracte firmat amb l’UTE i que pot determinar les sancions i fins i tot la rescissió del contracte. “No volem que Glòries es converteix­i en una Sagrera 2”, va dir sense recordar que, malgrat ser un projecte heretat, per a Bcomú Glòries sempre ha estat una obra prioritàri­a. No va voler precisar en cap moment si les obres s’acabaran paralitzan­t com apunten les negociacio­ns empreses per l’Ajuntament amb l’UTE. Jordi Coronas (ERC) l’hi va preguntar dues vegades, sense que Sanz arribés a respondre, mentre que Alberto Fernández (PP) li va exigir arribar fins al final i evitar més retards i sobrecosto­s. María José Lecha, regidora de la CUP, el grup que va reclamar l’elaboració de l’auditoria tècnica presentada la setmana passada, va exigir que el govern busqui els responsabl­es polítics que han provocat aquesta situació.

UN OBJECTIU MOLT DIFÍCIL Tots els grups demanen que s’intenti evitar la paralitzac­ió de les obres

ELS PROBLEMES TÈCNICS Daniel Mòdol acusa CiU de no fer cas d’informes que qüestionav­en el traçat dels túnels

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? La boca del túnel. Les obres es van adjudicar per 60 milions d’euros malgrat que s’havien licitat per 79 milions
XAVIER GÓMEZ La boca del túnel. Les obres es van adjudicar per 60 milions d’euros malgrat que s’havien licitat per 79 milions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain