La Vanguardia (Català)

Els restaurado­rs deixen la comissió de terrasses

Gremi de Restauraci­ó, Pimec, Consell de Gremis i FAD planten el govern municipal en el principal espai de discussió

- LUIS BENVENUTY Barcelona

Els profession­als entenen que Colau fa un ús partidari de l’organisme i anul·la la negociació

En la guerra de les terrasses el govern de l’alcaldessa Ada Colau cada dia està més aïllat. El Gremi de Restauraci­ó, la patronal de Pimec Comerç, el Consell de Gremis i els arquitecte­s i interioris­tes del Foment de les Arts i del Disseny (ArquinFAD) no assistiran a més reunions de la comissió tècnica de terrasses. N’hi ha que aquesta setmana ja han enviat una carta a l’Ajuntament per comunicar-ho, i els altres ho faran la setmana que ve. Pel que sembla, no volen perdre més el temps. Estan cansats que no els facin cas, que totes les decisions estiguin preses per endavant. Asseguren que cada reunió d’aquesta comissió és la representa­ció d’una comèdia.

Parlem del principal punt de trobada de l’administra­ció local i de la ciutadania amb la finalitat de solucionar els problemes i les diferèncie­s que apareguin durant l’aplicació de l’ordenança de terrasses. Aquests abandoname­nts suposen, a efectes pràctics, el desmantell­ament d’aquest organisme. A la pròxima reunió que convoqui la seva presidenta, si es dona el cas, únicament hi aniran els representa­nts de l’Ajuntament, de la Federació d’Associacio­ns de Veïns de Barcelona (Favb) i del Gremi de Flequers de Barcelona.

La sonora plantada té l’origen a mitjans de febrer. Llavors l’alcaldessa Ada Colau es va reunir amb els restaurado­rs de Barcelona. La trobada va tenir lloc un any i escaig després de l’anterior. Malgrat que pràcticame­nt la meitat de les terrasses de Barcelona estan en joc, els contactes entre els profession­als del sector i l’administra­ció local, més enllà del marc de la comissió tècnica, estan sent anecdòtics durant tot el mandat. En aquella excepciona­l reunió, els representa­nts dels restaurado­rs van demanar a l’alcaldessa que, mentre s’allargués la revisió de l’ordenança de terrasses, d’una norma forjada en l’anterior mandat i que diverses vegades l’actual govern ha qualificat de nyap, l’Ajuntament no tramités ni més ordenacion­s singulars de terrasses ni més distribuci­ons prèvies.

Deixar d’aplicar la norma podria ser il·legal, però la definició de les ordenacion­s singulars i de les distribuci­ons prèvies, de la reordenaci­ó de taules i cadires en racons de Barcelona tan significat­ius que requereixe­n un tractament especial, com, per exemple, la rambla del Poblenou o l’avinguda Gaudí, només depèn de la voluntat del govern municipal. És una qüestió merament política. Els restaurado­rs van sortir d’aquella trobada amb Colau molt contents, però un mes després, a la següent reunió de la comissió de terrasses, es van trobar la tramitació de vora vint ordenacion­s singulars i distribuci­ons prèvies, sobretot al districte de Ciutat Vella, i la majoria eren especialme­nt restrictiv­es.

Atès que l’Ajuntament disposa de nou representa­nts en aquest organisme, i que el Gremi de Restauraci­ó, Pimec Comerç, ArquinFAD, el Consell de Gremis, la Favb i els forners en tenen un cadascun, el govern municipal sempre se surt amb la seva en les votacions. La comissió de terrasses va néixer a l’època de l’alcalde Xavier Trias amb una vocació estrictame­nt tècnica. La seva funció era la de trobar solucions a problemes molt concrets. Però després de la victòria de BComú, que va decidir acceptar un representa­nt de la Favb, va esdevenir una arena política cada vegada més tensa.

 ?? XAVIER CERVERA / ARXIU ?? Un jutge acaba de tombar la restricció horària que el govern volia aplicar al carrer Blai
XAVIER CERVERA / ARXIU Un jutge acaba de tombar la restricció horària que el govern volia aplicar al carrer Blai

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain