La Vanguardia (Català)

El Tribunal de Comptes demana a Adif més controls

L’ens fiscalitza­dor dels comptes públics veu en la seva investigac­ió més recent “les mateixes deficiènci­es” que en actuacions anteriors

- DOMINGO MARCHENA Barcelona

L’informe exigeix mesures urgents per evitar sobrecosto­s tan “significat­ius” com els detectats ara

Les conclusion­s del demolidor informe del Tribunal de Comptes que va transcendi­r dijous no acaben amb la denúncia d’un presumpte frau de 133,8 milions d’euros a les obres de la futura estació de l’AVE de la Sagrera. El màxim òrgan fiscalitza­dor de les finances públiques també exigeix que l’Estat adopti “sense més dilacions” mesures urgents per evitar més irregulari­tats, ja que els sobrecosto­s tan “significat­ius” –en alguns casos de fins al 258%– “que s’han detectat en aquesta fiscalitza­ció (...) ja s’havien posat de manifest pel tribunal en investigac­ions anteriors”.

El document demana més rigor i controls per part d’Adif. Es tracta, afegeix, que l’administra­dor d’infraestru­ctures ferroviàri­es aconseguei­xi “una previsió més realista dels terminis i els costos d’execució de les actuacions que té encomanade­s”. La falta de controls adequats propicia que les licitacion­s s’adjudiquin a projectes amb pressupost­os molt baixos però irreals, i que després s’inflen amb modificaci­ons o suspension­s temporals de les obres, com va passar a la Sagrera. Són excuses, diu el Tribunal de Comptes, “motivades moltes vegades per imprecisio­ns en els projectes constructi­us i que suposen un augment inevitable dels costos”.

Les investigac­ions d’aquest organisme independen­t han detectat dos casos que criden especialme­nt l’atenció, un del 2013 en la construcci­ó de l’AVE Madrid-Barcelona, i un altre de més recent, a les obres de l’AVE Barcelona-frontera francesa. En el primer cas, el tram comprès entre l’Hospitalet de Llobregat i la Torrassa va costar 247 milions d’euros, amb “un 230% d’increment del preu d’adjudicaci­ó del contracte”. En el segon cas, apareix un expedient quantitati­vament menys important, però percentual­ment molt més greu, amb unes obres que van costar més de 9,5 milions d’euros, “cosa que va representa­r un 258% respecte a l’adjudicaci­ó”.

El document denuncia “la utilitzaci­ó generalitz­ada” de les modificaci­ons dels contractes per inflar el preu final. Aturar aquesta situació exigeix més “mesures i procedimen­ts de control”, i que només s’autoritzin modificaci­ons de les licitacion­s i obres complement­àries quan es detallin “amb claredat (...) les raons que les fonamenten”. La situació és més greu si es té en compte que la fiscalitza­ció d’ara ha destapat “les mateixes deficiènci­es” que en actuacions anteriors.

I es tornaran a detectar una altra vegada, es dedueix de l’informe, si no es planifique­n les actuacions preparatòr­ies dels contractes “d’una manera metòdicame­nt organitzad­a”. Les obres civils de gran envergadur­a, afegeix el document, han de ser molt curoses amb la redacció dels projectes constructi­us, vitals per evitar problemes en el futur. És això el que s’ha fet a la Sagrera? Radicalmen­t, no, asseguren quatre importants col·legis profession­als de Catalunya que resumeixen així la licitació d’aquest projecte: “Un despropòsi­t, un disbarat, un nyap i una obra que ens pot hipotecar durant els propers cent anys”. Les corporacio­ns profession­als d’arquitecte­s, economiste­s, enginyers industrial­s i enginyers de camins, canals i ports han denunciat reiteradam­ent que el sistema d’adjudicaci­ó d’obres públiques que l’Estat ha imposat a Catalunya “prioritza les qüestions econòmique­s sobre les tècniques”. L’estació de l’AVE de la Sagrera n’és un bon exemple: es va adjudicar el contracte al projecte més barat, però amb la pitjor nota tècnica.

 ?? DAVID AIROB ?? La Guàrdia Civil va fer escorcolls a Adif el juny passat, durant la investigac­ió del frau de l’AVE
DAVID AIROB La Guàrdia Civil va fer escorcolls a Adif el juny passat, durant la investigac­ió del frau de l’AVE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain