La Vanguardia (Català)

Airbnb s’equivoca a Barcelona

- Manel Casals Director general del Gremi d’Hotels de Barcelona

El mes de febrer passat la multinacio­nal Airbnb va fer públic que tenia la solució per fer de Barcelona “una ciutat millor”. En realitat, va parlar d’una sèrie de mesures sense haver-les consensuad­es abans amb l’Ajuntament i les associacio­ns de veïns de la ciutat. Com a conseqüènc­ia, va rebre un rebuig immediat de l’equip de govern municipal. Algun dels seus membres la van desqualifi­car amb molta contundènc­ia a les xarxes socials. “Presa de pèl” va ser el més suau que van dir.

Per què ha fet aquest pas en fals el gegant de San Francisco? Per la situació de perill en què l’oferta il·legal col·loca Barcelona, amb aquesta oferta emparada com a cooperador­a necessària (sense la plataforma, no hi hauria l’oferta il·legal, i sense l’oferta il·legal, la plataforma no faria el mateix negoci). Es tracta d’una situació provocada per la pressió d’entitats i institucio­ns de la ciutat contra el rol suposadame­nt miraculós que s’atribueix la companyia. El moviment de la multinacio­nal ha encès encara més els ànims dels actors del turisme a Barcelona, que veuen refermada la seva voluntat d’erradicar tots els pisos i modalitats turístique­s il·legals, comerciali­tzats també per altres plataforme­s com Homeaway o Wimdu.

El negoci d’Airbnb està basat en dues pràctiques il·legals que funcionen sense la preceptiva llicència. D’una banda, l’amateur, que representa­va l’essència inicial del seu projecte i que lloga habitacion­s o l’habitatge habitual sencer. D’altra banda, la profession­al, nacional i internacio­nal, que comerciali­tza massivamen­t pisos turístics sense llicència. Aquests particular­s que fan una activitat econòmica amateur suposen un escut de reputació en què s’amaga una autèntica indústria d’economia submergida a gran escala.

L’operació fallida de relacions públiques d’Airbnb constata la seva nul·la voluntat de lluitar contra els pisos turístics il·legals a Barcelona. La multinacio­nal americana sap tots els efectes nocius que genera la seva intermedia­ció: encariment de l’habitatge per a residents, greus afectacion­s a les comunitats de veïns, desnatural­ització del comerç de barri i falta de compliment amb els impostos preceptius, entre altres qüestions. De fet, el seu model ha generat un creixement turístic molt estacional que ha alterat el creixement turístic lineal que tenia Barcelona.

Les premisses que fan servir aquestes plataforme­s per defensar la seva activitat col·laborativa queden desmuntade­s. D’una banda, no hi ha desconcent­ració de l’allotjamen­t turístic i l’oferta està ubicada majoritàri­ament en zones turístique­s. D’altra banda, no hi ha distribuci­ó de riquesa, ja que bona part de l’oferta correspon a amfitrions amb dos o més allotjamen­ts. Finalment, tampoc no hi ha un enriquimen­t de l’experiènci­a del turista, ja que la concentrac­ió d’habitatges dedicats a l’allotjamen­t turístic en barris molt concrets expulsa els habitants autòctons, cosa que desnatural­itza la vida i el comerç d’aquell barri.

No estaria bé acabar sense parlar de les mesures que proposava Airbnb. Centrades en Ciutat Vella, les mesures etiqueten com a profession­als als amfitrions amb més d’una propietat, sense expulsar cap establimen­t il·legal. Això és el que hi havia darrere d’un titular enganyós que donava a entendre que és una plataforma responsabl­e i compromesa, quan en realitat és una activitat econòmica intensiva que afavoreix l’economia submergida a gran escala.

L’activitat econòmica intensiva d’aquestes plataforme­s ‘col·laborative­s’ en realitat afavoreix l’economia submergida a gran escala

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain