La Vanguardia (Català)

El camioner que es menjava els tacògrafs

Un home es va empassar un parell de discos diagrama davant del mosso que va descobrir que el conductor mentia sobre els seus horaris de feina

- Barcelona

El camioner va tenir un mal dia i una digestió pitjor... La setmana passada els Mossos d’Esquadra van denunciar un camioner que en un rampell de ràbia va arrabassar de les mans d’un agent dos discos diagrama del tacògraf del seu camió, els va partir per la meitat i se’ls va menjar. L’home devia pensar que davant l’absència de proves no hi hauria delicte... Error. La ingesta dels cercles de parafina li va valer una denúncia per obstrucció a la tasca de la policia, una sanció de 4.000 euros que es podria haver gastat en un caprici més apetitós.

El mosso Jordi Calvet, policia des de fa 29 anys, els últims 16 a la divisió de trànsit, va ser incapaç de reaccionar davant la resposta del camioner. Ho recordava ahir a aquest diari. “Durant tots aquests anys he vist coses raríssimes, especialme­nt de conductors que es pensen que fent malabars, corrent o fins i tot menjant males herbes del voral evitaran donar positiu en un control d’alcoholèmi­a, però menjar-se un disc del tacògraf... això és la primera vegada que ho veig”. Afortunada­ment, perquè aquests discos que registren l’activitat d’un camió, les distàncies i les velocitats i que també serveixen per comprovar si els conductors compleixen les hores obligatòri­es de descans, estan elaborats d’un paper especial de parafina, altament tòxic.

Divendres passat Jordi Calvet participav­a amb un company en un control rutinari de transports. Eren al quilòmetre 171,5 de l’AP-7, al peatge de Martorell en direcció Girona quan van fer parar el primer camió. No els va cridar l’atenció res d’especial, va ser una elecció aleatòria. Es tractava d’un vehicle de 40 tones que portava fruita que havia carregat a Almeria i es dirigia a Perpinyà. El conductor de 40 anys amb domicili a Saragossa era el propietari del vehicle.

El conductor de 40 anys va ser denunciat per obstrucció a la tasca policial amb una multa de 4.000 euros

Calvet va pujar a la cabina, al costat del camioner, per fer una inspecció. Li va sol·licitar la documentac­ió del vehicle, la targeta de transport i el disc del tacògraf. El conductor li va donar un certificat d’activitats que deia que el camió havia estat aturat, i el xofer, de vacances de l’1 al 23 de març, i que, per tant, el divendres 24 era el primer dia d’activitat.

“A la cabina hi havia una caixa de discos de tacògraf, la vaig obrir i vaig veure dos registres que revelaven que el camió havia treballat els dies 22 i 23. M’havia mentit”, explica l’agent de trànsit. “Li vaig demanar explicacio­ns”.

I estaven en aquesta situació, en la intimitat de la cabina per les dimensions reduïdes que té, quan l’home va arrabassar els dos discos de tacògraf, els va partir per la meitat, se’ls va ficar a la boca, els va mastegar i se’ls va empassar.

Va intentar impedir-ho? “No, va ser tan inesperat que em vaig limitar a mirar i pensar que allò que s’estava menjant se li posaria fatal”. I no els va escopir després? “L’estona que vam estar junts, no. Sí que vaig estar atent per si el conductor es començava a trobar malament”.

Després de l’indigest aperitiu, el mosso va continuar amb la inspecció. Va comprovar que al tacògraf li faltaven els precintes interiors, i van traslladar el camió fins a un taller per reparar la manipulaci­ó. A més de la sanció per obstrucció, se’l va sancionar per manipular el tacògraf i per falsificar el document oficial de vacances.

Dimarts passat, Calvet i el seu company de patrulla de la regió policial metropolit­ana sud van tornar al peatge de Martorell per fer un altre control. Van fer parar un primer camió i el mosso va pujar a la cabina. “Una altra vegada vostè?”, va exclamar l’agent quan va comprovar que era el mateix camioner. Molt més tranquil, l’home es va disculpar gairebé entre sanglots. “Em va assegurar que havia estat la primera vegada que es menjava un disc”. Afortunada­ment.

 ?? ARXIU ?? Diversos discos diagrama de tacògraf
ARXIU Diversos discos diagrama de tacògraf

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain