La Vanguardia (Català)

Credibilit­at televisiva variable

- Sergi Pàmies

ACazadores de trolls (La Sexta) es pretén fer pedagogia sobre l’ús de les xarxes socials i centrar-se en casos d’abusos. La coartada de la denúncia propicia situacions d’intriga en la investigac­ió per descobrir qui s’amaga darrere de campanyes d’assetjamen­t brutals i anònimes i recrear les tensions que se’n deriven. Igual que a Hermano mayor (Cuatro), les bones intencions acaben sent la cortina de fum que amaga un sensaciona­lisme explícit. Les virtuts divulgativ­es de la denúncia es transforme­n en un succedani de mètode per a la maldat. Per donar credibilit­at a les històries, La Sexta ha confiat en el carisma de Pedro G. Aguado, que, amb més protagonis­me que a Hermano mayor, exerceix de catalitzad­or de totes les trames. D’una banda, és sever i metòdic en la persecució de la injustícia denunciada i, de l’altra, s’implica com un coach emocional en l’empatia i el suport als denunciant­s. El problema del format és que has de confiar (massa) en l’espontaneï­tat de les imatges i que el muntatge redueix a una recreació versemblan­t el que, en la realitat, deu haver costat setmanes de rodatge. Al final, però, acaba prevalent el sensaciona­lisme de les situacions de tensió i la desesperac­ió de les víctimes, que troben en la televisió l’atenció que no els dona una societat que multiplica de manera exponencia­l els casos d’impunitat.

CONFUSIÓ D’ESTILS. El problema d’El Acabose (TVE) és que la situació de partida (explicar la realitat després d’un apocalipsi situat en un futur ucrònic) encotilla els continguts i obliga a fer contorsion­s que de seguida fan nosa. No és un fenomen nou. Com recordava Alfons Arús fa unes quantes setmanes, quan Crónicas marcianas es va estrenar també volia ser un espai de reflexió irònica sobre la realitat terrícola, però de seguida va evoluciona­r fins a convertir-se en un basar passional emfàticame­nt terrícola i gens marcià. En el cas d’El Acabose, el més substancia­l són els gags de José Mota, que com que no té ni els mitjans ni el temps per produir els que caldria per omplir tres quarts d’hora amb garanties, es refugiar en un monòleg d’entrada i en una entrevista-rotonda. Tot i que els practica amb correcció, aquests recursos no exploten les seves millors virtuts, de manera que, al final, i malgrat un embolcall més elaborat, tot queda reduït a uns pocs gags memorables.

Les virtuts divulgativ­es de la denúncia es transforme­n en un succedani de mètode per a la maldat

MENTIDA INDUSTRIAL. De la sisena temporada de Homeland el més inquietant és com descriu les plataforme­s secretes d’intervenci­ó en l’opinió pública nord-americana. Es mantenen les trames de conspiraci­ons i, en un context fallit en què la presidenta electa és una demòcrata sotmesa a tota mena de pressions abans de prendre possessió del càrrec, l’espectador va descobrint les noves tècniques de propaganda i de manipulaci­ó basades en la mentida. Fins ara sabíem que existien però, gràcies a Homeland ia l’excel·lent The good fight, ara les estem veient retratades amb una documentad­a versemblan­ça: violacions massives de la intimitat, inducció a un model d’intransigè­ncia única i, sobretot, una capacitat viral per, a través d’un exèrcit de hackers, propagar el verí de la mentida.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain