La Vanguardia (Català)

L’institut BIST de Barcelona, entre els cent millors del món

La institució té 1.401 científics en 159 grups d’investigac­ió

- JOSEP CORBELLA

El Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) ja s’ha situat al lloc 24 en el rànquing de les millors institucio­ns científiqu­es d’Europa i al 95 del rànquing mundial. Les dades van ser aportades ahir per Miquel A. Pericàs, director del BIST, en el simposi fundaciona­l de l’institut celebrat al Centre de Cultura Contemporà­nia de Barcelona.

El BIST agrupa sota un mateix paraigua sis dels centres d’investigac­ió més destacats de Catalunya: l’Institut de Ciències Fotòniques (Icfo), el de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB), el Català d’Investigac­ió Química (ICIQ), el de Nanociènci­a i Nanotecnol­ogia (ICN2), el de Física d’Altes Energies (IFAE) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG). Cadascun mantindrà la seva seu actual i la seva personalit­at jurídica pròpia, però junts guanyen visibilita­t i prestigi internacio­nal, i col·laboraran en projectes d’investigac­ió multidisci­plinària.

Cinc d’aquests projectes, selecciona­ts entre 21 candidats, van rebre ahir finançamen­t per posar-se en marxa. Els exemples inclouen el desenvolup­ament de pròtesis de retina per a alguns casos de ceguesa (en què col·laboren l’Icfo, l’IFAE, l’ICN2 i el Centre d’Oftalmolog­ia Barraquer) i l’estudi de la forma que adopten els gens en les tres dimensions de l’espai (en què col·laboren el CRG i l’IRB).

“El BIST és una gran iniciativa. Els centres que el formen són reconeguts internacio­nalment, i aquesta estratègia de col·laboració multidisci­plinària pot originar projectes molt interessan­ts”, va declarar Jean-Pierre Sauvage, que ha guanyat el premi Nobel de Química el 2016 i que va pronunciar la conferènci­a inaugural de la jornada d’ahir.

Les dades sobre la posició del BIST en els rànquings que va aportar Miquel A. Pericàs es basen en l’índex Nature del 2016, elaborat pel grup editorial de la revista Nature. Concretame­nt, va presentar les dades de l’anomenada taxa fraccionàr­ia ponderada, que és la que reflecteix millor la productivi­tat i l’excel·lència de les institucio­ns científiqu­es. Lideren aquest rànquing a escala global l’Acadèmia de Ciències Xinesa (ajudada per la seva gran productivi­tat), la Universita­t de Harvard (per la seva excel·lència) i la Societat Max Planck d’Alemanya (per totes dues). El BIST, al lloc 95, queda classifica­t just darrere de la NASA.

Si el BIST ja apareix als rànquings del 2016 és perquè es va constituir formalment el juny del 2015, tot i que fins ahir no es va presentar en societat amb un primer acte científic. En aquests 21 mesos “hem creuat el pont i hem cremat les naus. Ja no podem tornar enrere. L’única direcció és cap endavant”, va declarar Andreu Mas-Colell, president del BIST.

A l’institut hi treballen actualment 1.401 científics dividits en 159 grups de recerca. Publiquen més de mil articles científics a l’any i han creat 19 empreses que actualment estan en funcioname­nt.

L’activitat del BIST està orientada principalm­ent a la recerca d’excel·lència i a la formació de postgrau. Ahir es va anunciar, en aquesta línia, la pròxima creació d’un màster d’Investigac­ió Multidisci­plinària en Ciències Experiment­als.

“El nostre objectiu a llarg termini –va subratllar Miquel A. Pericàs– és convertir-nos en una fàbrica de coneixemen­t i de talent de primer nivell mundial”.

És un consorci de sis dels centres científics més destacats de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain