La Vanguardia (Català)

Mor de meningitis una nena de nou anys a Manresa

- ANA MACPHERSON

Una nena de nou anys va morir la matinada passada per una possible meningitis meningocòc­cica que li va provocar una fallida multiorgàn­ica en encara no dues hores. Per dur que resulti, no és un cas estrany. Cada any es registra algun cas mortal a Catalunya. Però aquesta vegada han coincidit en el temps, amb dotze dies de diferència, dues morts semblants, la d’aquesta nena de Manresa i la d’un nen de menys de quatre anys a Girona. La meningitis causada per algun dels tipus de meningococ existents pot arribar a ser molt greu i mortal en més del 15% dels afectats.

Fa de mal saber si cap d’aquests casos es podria haver evitat amb una vacuna. La del meningococ del tipus C està subvencion­ada i, gràcies al fet que és al calendari públic des de fa anys, el bacteri amb prou feines circula. Si es tractés del tipus B, hi ha una vacuna al mercat, la famosa Bexsero, que falta intermiten­tment a les farmàcies i que recomanen els pediatres però no figura entre les subvencion­ades, perquè els responsabl­es de salut pública no la consideren eficient pel seu cost, atès el seu alt preu i la caiguda en picat d’aquestes infeccions. Però aquesta vacuna, molt difícil de fabricar,

Un altre nen va morir fa 12 dies a Girona per una infecció que cada any afecta entre 50 i 60 persones

no cobreix tots els subtipus de B, de manera que fins i tot pacients vacunats podrien emmalaltir. El laboratori de Microbiolo­gia de Majadahond­a està determinan­t els tipus de microorgan­isme que van causar les dues morts. Totes dues, infeccions generalitz­ades que van provocar una fallida immediata de tots els sistemes de l’organisme.

“La meningitis meningocòc­cica comença amb símptomes absolutame­nt inespecífi­cs”, recorda el responsabl­e de Salut Pública, Joan Guix. “I la majoria dels qui emmalaltei­xen responen bé als tractament­s. En solem tenir entre 50 i 60 casos a l’any”. Per això es dona immediatam­ent antibiòtic­s a totes les persones que hi han estat en contacte directe. “Però desgraciad­ament aquestes dues morts no suposen cap canvi de situació. Passa cada any”.

“El meningococ produeix en alguns pacients un efecte de descarrila­ment impossible de parar”, explica el responsabl­e d’epidemiolo­gia del Clínic, Antoni Trilla. “Posa en marxa una concatenac­ió de fallides de coagulació i d’inflamació fins que fallen les suprarenal­s i després la resta”. Com en aquests nens.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain