La Vanguardia (Català)

El Palau esclata: Gatti, Mehta, Lupu, Terfel i John Adams de compositor convidat

La temporada 2017-18 concentra els tenors del moment: Kaufmann, Flórez i Beczala

- MARICEL CHAVARRÍA

Mehta, Gatti, Gardiner, Christie, Savall, Herreweghe, Heras-Casado, Rattle, Sokolov, Lupu, Leonskaja, Buniatishv­ili, Mutter, Kavakos, Faust, Terfel, Kaufmann, Damrau, Jaroussky, Goerne, Beczala, Padmore, Flórez, Von Otter, Peretyatko... i John Adams de compositor convidat. El Palau segueix gastant amb els millors, i en altes dosis, fins a completar els 2,6 milions d’euros de pressupost artístic. Barcelona té molta sort. Cent tretze concerts ha lligat la direcció de la casa mentre la seva presidenta, Mariona Carulla, es preparava per declarar en el judici per l’espoli del Palau. Per declarar que no sabia res del que feia Fèlix Millet en la seva etapa com a vicepresid­enta. “Volíem que el judici passés com més aviat millor. El Palau s’ha de continuar centrant en l’activitat artística i musical”, va dir ahir durant la presentaci­ó de la temporada 2017-18.

L’arribada de Simon Halsey com a director dels cors i assessor artístic del Palau ha suposat una glopada d’aire fresc per als cantaires i una injecció d’il·lusió per als programado­rs de la casa, que el pròxim curs llueixen en molts fronts i aposten per un repertori sorprenent, on Beethoven és –per fi– una raresa.

Joan Oller i Víctor Garcia de Gomar, director general i artístic respectiva­ment, treuen pit, per exemple, en el capítol de grans orquestres. Si aquest curs s’ho havien jugat tot –i ben jugat–, a les Nou simfonies de Dudamel, ara contraataq­uen amb tota una London Symphony dirigida per John Eliot Gardiner (amb la 4a de Schumann i Les nuits d’été de Berlioz); amb la Filharmòni­ca de Munic en mans de Pablo Heras-Casado i Javier Perianes de solista (han gravat el tercer concert per a piano de Bartók); amb tot un Giardino Armonico de Giovanni Antonini acompanyan­t Isabelle Faust (en els concerts per a violí de Mozart); amb Les Arts Florissant­s i William Christie (en La creació de Haydn); amb Zubin Mehta i el seu Maggio Musicale Fiorentino (que a part de La consagraci­ó de la primavera de Stravinsky faran escenes de Wagner amb l’Orfeó Català) o, també, amb Daniele Gatti i la Mahler Chamber, que tancaran la seva gira amb l’Orfeó i la 9a de Beethoven.

Cal afegir a això la col·laboració del Palau amb dos concerts de BCN Clàssics que es poden incloure en abonament: el de la Simfònica de

Bamberg i el de la Filharmòni­ca de Berlín. Per cert, Simon Rattle, que ja es pot fer seu el Palau gràcies a la presència del seu col·lega Simon Halsey, es telonejarà a si mateix amb un concert a cappella, el primer de la seva carrera. Serà amb els cors de la casa, abans del seu comiat com a titular del ferrari berlinès.

Pel que fa a les veus, són definitiva­ment el pal de paller del Palau. En l’àmbit coral i en l’operístic, amb permís del Liceu. “La veu és vehicu- lar en el nostre projecte”, va defensar Garcia de Gomar. Així, Jonas Kaufmann torna amb Diana Damrau per repassar el cançoner italià d’Hugo Wolf; ve el baríton Bryn Terfel, que no era a Barcelona des del 1991, amb dues escenes majúscules de l’òpera com són el Comiat de Wotan ila Mort de Boris . Ve la gran Anne Sophie von Otter, que cantarà acompanyad­a del forte-piano per Kristian Bezuindeho­ut. Tornen Padmore, Beczala i Flórez, i irromp l’espectacul­ar soprano Olga Peretyatko, amb àries d’òpera. Sense oblidar la presència de Matthias Goerne amb la Freiburger Barockorch­ester i Bach, o la de Philippe Jaroussky en un Orfeo ed Euridice al costat del Cor de Cambra del Palau.

Els cors comencen a estar a l’altura. Halsey va desgranar ahir, en un notable català, l’activitat que els espera, començant per l’estrena europea de Considerin­g Matthew Shepard, de Craig Hella Johnson (una moderna revisió de la Passió ), o l’encàrrec de Rattle i Halsey a Jonathan Dove sobre la crisi dels refugiats (coproducci­ó amb el Grec), així com les obres que cantaran de John Adams, compositor convidat en el seu 70è aniversari. Honor que compartirà amb Albert Guinovart.

I dir, en fi, que torna Radu Lupu, Savall dirigirà el seu primer Messies per Nadal, i el Palau emularà aquell cèlebre projecte dels anys seixanta en què Perlman, Zukerman, Du Pré, Mehta i Barenboim es van unir pel quintet de La Truita de Schubert: els virtuosos seran Isabelle i Boris Faust, Queyras, Durantel i Melnikov. Pourquoi pas!

Rattle es telonejarà a si mateix dirigint els cors de la casa a cappella abans d’actuar amb la Filharmòni­ca de Berlín

 ?? GUNDULA FRIESE / PALAU DE LA MÚSICA ?? Els Simons, Halsey i Rattle, prendran el Palau el juny del 2018
GUNDULA FRIESE / PALAU DE LA MÚSICA Els Simons, Halsey i Rattle, prendran el Palau el juny del 2018

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain