La Vanguardia (Català)

Corrupció a l’engròs

La FIFA lliura un informe de 1.300 pàgines a les autoritats suïsses i dels EUA

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ Barcelona

La FIFA ha promès que en donarà més detalls a finals de mes, però del volum de la investigac­ió interna que ha fet l’organisme rector del futbol mundial se’n pot extreure una primera conclusió: hi havia corrupció a l’engròs en el seu si, una cosa que ja s’intuïa després de l’escàndol que va posar fi a la presidènci­a de Joseph Blatter. La FIFA va anunciar ahir que ha acabat les indagacion­s de portes endins després de 22 mesos de feina i que ha lliurat a les autoritats suïsses un informe de 1.300 pàgines. No és l’única dada grandiloqü­ent. N’hi ha més. Com ara que aquestes pàgines van acompanyad­es de 20.000 més de proves documental­s o que s’han analitzat fins a 2,5 milions de documents.

Tots aquests papers ja són a mans de la Fiscalia General de Suïssa, que ha reconegut l’“estreta i continuada col·laboració de la FIFA”, i seran traslladat­s al Departamen­t de Justícia dels Estats Units, país on bona part dels implicats en aquest controvert­it cas estan pendents d’un judici que previsible­ment començarà després de l’estiu.

“La FIFA es va comprometr­e a fer una investigac­ió global i en profundita­t dels fets per poder atribuir responsabi­litats als qui van cometre actes delictius dins de l’entorn futbolísti­c. Les autoritats continuara­n perseguint aquells que es van lucrar i es van aprofitar de la confiança dipositada en els seus càrrecs dins del futbol”, va comentar el president de la FIFA, Gianni Infantino, que presideix l’organitzac­ió d’ençà del febrer del 2016.

Sobre els detalls de l’informe la FIFA va justificar que no era més precisa per raons legals. “No podem publicar o comentar les conclusion­s de la investigac­ió perquè les investigac­ions de la Fiscalia suïssa i el Departamen­t de Justícia dels Estats Units encara estan obertes”. Tot i això, una font anònima contactada per l’agència AP assegura que l’informe de la FIFA no jutja quins individus haurien de ser encausats. Aquesta font assenyala que alguns testimonis clau s’haurien negat a parlar.

Als Estats Units el cas el va obrir l’exfiscal general Loretta Lynch i ara haurà de passar en mans de l’administra­ció Trump. Mentrestan­t, a Suïssa el fiscal continua sent Michael Lauber, que ja havia obert processos contra Blatter i qui va ser la seva mà dreta, Jerôme Valcke. Tots dos van ser suspesos el setembre del 2015 i després van ser castigats pel comitè d’ètica de la FIFA. L’any passat la mateixa organitzac­ió va acusar Blatter, Valcke i l’exdirector de finances Markus Kattner d’embutxacar-se contractes valorats en un total de 74,8 milions d’euros.

Cal recordar que per tot aquest escàndol de corrupció Blatter està complint un càstig de sis anys, mentre que l’expresiden­t de la UEFA, Michel Platini, va rebre una sanció de quatre. Caldrà veure quants dirigents més es veuen afectats per una investigac­ió a gran escala de la qual encara queden molts capítols per escriure.

UNA INDAGACIÓ INTENSA La investigac­ió dels escàndols de la cúpula del futbol va analitzar 2,5 milions de documents

 ?? ALESSANDRO DELLA BELLA / AP ?? L’ex-secretari general de la FIFA, Jerôme Valcke, i l’expresiden­t, Joseph Blatter, en una foto de l’any 2010
ALESSANDRO DELLA BELLA / AP L’ex-secretari general de la FIFA, Jerôme Valcke, i l’expresiden­t, Joseph Blatter, en una foto de l’any 2010

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain