La Vanguardia (Català)

La sorda batalla

- David Carabén

Vivim en una època convulsa. Els avenços tecnològic­s en el tractament i difusió de la informació han trastocat de dalt a baix els codis sobre els quals havíem construït les poques certeses que teníem. N’hi ha que ho viuen com una terrible regressió. N’hi ha que ho veuen com una oportunita­t i en treuen partit. Una norma no escrita diu que per tal que les coses canviïn, al costat d’una millora més o menys indiscutib­le, hi ha d’haver sempre alguna forma de degradació. Abans, diuen, per sentir música era imprescind­ible tenir al davant l’ésser humà que la feia. Abans, també diuen, només donaven notícies institucio­ns que vetllaven per la qualitat de la informació. I així fins a la nàusea.

Hi pensava aquesta setmana mentre anàvem rebent notícies sobre la digestió pesada que havien causat les declaracio­ns de Gerard Piqué en la junta del Reial Madrid. Dimarts a la nit, a la sortida del vestidor de la selecció espanyola, el central barcelonis­ta va dir: “El que no m’agrada del Madrid és veure les personalit­ats que hi ha a la llotja i com mouen els fils del país”. Fins aquí, res d’estrany. En un programa del cor que fes un retrat de la figura de Florentino Pérez o, fins i tot, en un vídeo que expliqués la història del club blanc, les mateixes insinuacio­ns sobre la sospitosa acumulació de poder a la llotja del Bernabeu s’haurien entès com un afalac. Però quan Piqué va afegir els comentaris sobre el desigual recorregut judicial de les irregulari­tats fiscals dels seus companys, en comparació amb les dels jugadors blancs, la cosa ja va agafar un altre color. De sobte, les insinuacio­ns van obligar la premsa d’aquí i d’allà a reaccionar, documentan­t

Trump sap que la veritat avui dia funciona d’una altra manera i, com Gerard Piqué, en sap treure partit

els diferents casos, contrastan­t dades i contradien­t en la mesura del possible les sospites. En el nivell d’irritació ja hi havia una notícia.

No fa ni dos mesos, el 5 de febrer, en una entrevista especial emesa abans del partit de la Super Bowl, Bill O’Reilly li va preguntar al president Trump si Putin era o no era un assassí. La recordareu perquè Trump li va respondre a O’Reilly allò de: “Creus que el nostre país és gaire innocent?”. Però sobre l’entrevista va sobrevolar una discussió molt més central del nostre temps: la necessitat o no de fonamentar les declaracio­ns del president en dades contrastad­es i fets objectius. Central perquè és el resultat d’aquesta sorda batalla entre els mitjans d’informació tradiciona­ls i les xarxes socials. Per primer cop, un individu exerceix de president dels EUA sense haver assumit com a propi el mandat de rigor que els diaris s’imposen a ells mateixos. Però Trump sap que la veritat, avui dia, funciona d’una altra manera. I, com Piqué, en sap treure partit.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain