La Vanguardia (Català)

Aquella pilota de cuir

El Barça ensenya la història del club als seus esportiste­s de base i comença pel cadet B de futbol

- ALFRED BELLOSTAS Barcelona

L’historiado­r Carles Santacana els hi parla de Gamper, Alcántara, Samitier i Kubala, del passat d’un club centenari que ara defensen ells a les categories inferiors, al cadet B. Els jugadors de Cristian Catena atenen les explicacio­ns en silenci, observant les fotografie­s i els trofeus en un museu que pocs havien visitat. I els atreu per damunt de tot la pilota de cuir amb què el filipí Paulino Alcántara golejava per al Barcelona en els primers decennis del segle passat. Aquella pilota tan peculiar. I les botes. Res a veure amb les d’avui dia. “Això és el que més ens ha cridat l’atenció”, expliquen a l’uníson el capità Àlex Rico i Marc Domènech després de convertir-se en els pioners de l’experiènci­a Identitat Barça, promoguda pel club perquè tots els esportiste­s de categories inferiors coneguin el que és i significa el Barcelona.

El cadet B acumula 21 victòries seguides, la qual cosa significa que s’han escrit 21 frases de motivació semblants a aquesta: “No ens podem recrear amb el que hem aconseguit, perquè el futbol acostuma a castigar els que es creuen molt bons”. És el mètode de Catena, conscient que té a les seves mans un bloc especial, de gran qualitat. “Són a prop del cadet A, del juvenil, de firmar el seu primer contracte. El futur immediat per a ells passa pel gran canvi pel que fa a competitiv­itat que es trobaran”, explica l’entrenador, mentre els seus jugadors escolten les explicacio­ns de Santacana i veuen des de prop els millors trofeus de la història del club, entre ells les cinc Copes d’Europa. “El que heu de fer és aixecar-les vosaltres”, els diu el tècnic amb un somriure.

“Porteu un escut que vol dir alguna cosa. Té una pilota, uns colors, una Creu de Sant Jordi, el patró de Catalunya, i les quatre barres”, prosseguei­x Santacana, que ofereix pinzellade­s històrique­s sobre el naixement del club amb Gamper, sobre la frase “Més que un club”, relacionad­a amb “el compromís de l’entitat amb la seva societat. Hi va haver un temps complicat per al Barça amb la dictadura, i la gent s’expressava a través del club. Són coses que heu de saber per si us les pregunten”.

Els joves, d’uns quinze anys, coneixen Messi, però el nom de Cruyff ja els crea més dubtes. Per a alguns, Maradona seria un desconegut i Kubala poc menys que un marcià. Els ídols perduren, però la vida continua, imparable. Domènech, defensa, i Rico, migcampist­a, tenen clara una cosa: “El nostre somni era jugar amb aquest escut a la samarreta. Ens agrada molt formar part d’aquest club”.

La visita no finalitza en un museu atapeït d’estrangers. Els esperen Ramon Alfonseda i Jofre Mateu a l’Agrupació Barça Jugadors. “Kubala va ser tan important com ho és Messi ara”, els diu Alfonseda, que els parla com si fos el seu pare. Molts dels progenitor­s dels joves futboliste­s són també a la sala i assenteixe­n quan l’ex-davanter centre, que va marcar el definitiu 4-3 a la final de la Copa contra el València el 1971, comenta: “No deixeu d’estudiar mai: el vostre futur no sempre passarà pel futbol. Aquesta és una cursa d’esforç, humilitat i compromís en la qual el vostre exemple han de ser jugadors com Leo Messi, Xavi i Iniesta”. Jofre Mateu valora el seu pas per la Masia com “una experiènci­a enriquidor­a”. El lleidatà va debutar amb el primer equip en la temporada 1997-1998, amb Van Gaal a la banqueta. “Jo també he estudiat i cada pas que he fet m’ha permès avançar en la vida”, precisa. Mateu, 37 anys, no s’ha retirat. Juga a l’Índia. Primer ho va fer a l’Atlètic de Kolkata i ara al Goa; “És una gran vivència que m’ha permès conèixer molta gent”.

La visita finalitza, però per al cadet B queden pendents les preguntes d’un qüestionar­i. En quin camp de futbol es jugava abans d’anar al Camp Nou?, per què el locutor Joaquim M. Puyal va començar a cridar “Urruti, t’estimo”?, o quin és el gol més recordat d’Iniesta amb el Barça?, en són algunes. No hi ha premi per al guanyador. Només la satisfacci­ó de saber-ne més que els seus companys.

CARLES SANTACANA

L’historiado­r parla de Gamper o de l’escut: “Són coses que heu de saber per si us les pregunten”

CRISTIAN CATENA

“El que heu de fer és aixecar-les”, els diu el tècnic al costat dels trofeus de les Copes d’Europa

 ?? NEUS MASCARÓS ?? Els jugadors del cadet B del Barça contemplen algunes relíquies al Museu del FC Barcelona
NEUS MASCARÓS Els jugadors del cadet B del Barça contemplen algunes relíquies al Museu del FC Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain