La Vanguardia (Català)

Nadal torna un any després

El balear disputa la seva primera final d’un Masters 1000 des de Montecarlo 2016

- TONI LÓPEZ JORDÀ Barcelona

Gairebé un any sencer, 11 mesos i 17 dies per ser més exactes, ha trigat Rafa Nadal a tornar a la final d’un Masters 1000. Ho farà demà diumenge a Miami, la seva cinquena final a Key Biscayne, després de superar en una hora i mitja l’italià Fabio Fognini, número 40 del món, per 6-1 i 7-5 en un duel més plàcid del que es podia imaginar tractantse de la semifinal d’un torneig d’aquesta categoria.

L’última final d’un Masters 1000 que va disputar Nadal es remunta a Montecarlo 2016, un dels seus jardins predilecte­s (9 títols), quan va esgotar i va guanyar Gael Monfils. Del verger del principat mediterran­i al desert de Miami: la central de Crandon Park és la pista que més se li ha resistit. Quatre vegades ha perdut la final de Miami, un dels dos tornejos d’aquesta categoria que li falten (l’altre és París-Bercy). Va caure contra Davidenko (2008), amb Djokovic (2011 i 2014), i l’última vegada contra Federer (2015), que pot ser el seu rival de diumenge. Al tancament d’aquesta edició el suís es jugava l’accés a la final contra l’australià Nick Kyrgios.

Per a Nadal serà la tercera final de l’any després de perdre a Acapulco (contra Sam Querrey) i a l’Open d’Austràlia (amb Roger Federer). Malgrat aquestes derrotes, aquest 2017 el balear l’ha començat amb força i amb un bon to físic. De moment, el balanç convida l’optimisme: 15 victòries-4 derrotes.

L’últim triomf, el d’ahir contra Fognini, no passarà a la història dels partidasso­s. El vent i la humitat de Florida a estones van ser més obstacle per al balear que un erràtic italià (13 a 35 errors no forçats).

El primer set va semblar més la prolongaci­ó del piloteig, un entrenamen­t per a Nadal: 5-1 en 21 minuts, després de trencar dues vegades el servei a Fognini, en el quart i el sisè jocs. La dada d’errors no forçats era aclaparado­ra: 4 Nadal, 13 Fognini. La mànega va caure en només 25 minuts gràcies al servei sòlid del balear.

La segona li va costar més. Nadal va disposar de fins a 5 pilotes de trencament en el tercer joc, que va salvar in extremis l’italià (1-2) aferrant-se a un servei que va millorar. La igualtat va durar fins al 5-5; en l’11è joc Nadal va trencar el servei i va encarrilar el set, que va tancar amb joc en blanc.

A més del repte de tornar a guanyar un torneig (des del Godó, fa un any), Nadal, setè de l’ATP, tindria el premi afegit d’escalar en el rànquing fins a la quarta plaça, darrere de Murray, Djokovic i Wawrinka, una posició que té avantatges en els sortejos d’un Grand Slam o un Masters 1000.

UN TÍTOL QUE LI FALTA Miami és un dels dos Masters 1000 que se li resisteixe­n; ha perdut 4 finals, l’última amb Federer (2015)

 ?? ERIK S. LESSER / EFE ?? Rafa Nadal celebra el triomf que el porta a la seva tercera final de l’any
ERIK S. LESSER / EFE Rafa Nadal celebra el triomf que el porta a la seva tercera final de l’any

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain